Областният управител представи пред Инициативния комитет резултатите от извършената проверка по случая с изграждането на ТЕЦ на биомаса в Устово

26 Септември 2014, 958 прочита

Областният управител инж. Димитър Кръстанов проведе среща с Инициативния комитет за защита интересите на живущите в Устово, за да им представи резултатите от назначената от него проверка по случая с изграждането на ТЕЦ на биомаса в квартала. Срещата се състоя на 25.09.2014 г. /четвъртък/ в Устово.
Областният управител увери присъстващите, че проверката е извършена в съответствие с всички правила и процедури на българското законодателство. В резултат на нея в Областна администрация е получена документация от РЗИ и РИОСВ, от която ясно личи, че двете институции са подходили отговорно и компетентно към отнесения до тях въпрос. „Не мога да намеря по никакъв начин пропуски в цялата процедура, по която те са осъществили своята дейност по произнасяне по инвестиционното предложение” заяви инж. Кръстанов. Той уточни, че все още не е получил отговор и нужните документи от община Смолян.
Присъстващите на срещата подчертаха, че проблемът се корени в неподходящо избраното място за строителство и че основният въпрос е как така обекта се завършва, а още не са ясни рисковете за здравето на хората. Всички присъстващи бяха категорични, че не желаят в никакъв случай гражданския протест да се политизира, тъй като въпросът е изключително жизненоважен, свързан със здравето на множество хора. Инициативният комитет се обедини около идеята да се проведат още срещи, както с кмета и главния архитект на община Смолян, така и с РДНСК.
От своя страна, Областният управител още веднъж декларира, че в рамките на своите правомощия ще продължи да оказва пълно съдействие. „Нека с общи усилия да намерим верен път към разрешаването на този проблем” заяви инж. Кръстанов.