Областният управител инж. Димитър Кръстанов приветства военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон по случай празника на военното формирование

20 Октомври 2014, 984 прочита

Областният управител инж. Димитър Кръстанов уважи празника на 101-ви Алпийски батальон - 80 години от дислоцирането на 21-ви Средногорски полк в град Смолян. Празникът бе отбелязан с молебен за здраве и водосвет, и тържествено събрание-концерт, като част от проявите по случай 102 години от Освобождението на Родопите. Гости на празника бяха висши военни командири, представители на местната власт и силовите структури на град Смолян, представители на военно- патриотичните съюзи и организации, ветерани от войните и граждани.
„Радостен съм да ви поздравя по случай празника на Военно формирование 28330, което е достоен наследник на славните бойни традиции на 21 Средногорски пехотен полк. Освобождението на Родопите, дошло на щиковете на българската армия, се носи с чест и достойнство както от нас, така и от преките военни наследници на нашите героични предци” заяви в приветствието си областният управител инж. Димитър Кръстанов. Той припомни заветните думи на великия Апостол, че за да бъдем равни на другите европейски народи, зависи единствено от нашите съвместни усилия. „Само онази връзка, която държи народа и армията близки, дава достойнство, чест, гордост и сили за изпълняване на всички сложни и често изключително тежки задачи на територията и извън пределите на страната” изтъкна инж. Кръстанов. Областният управител пожела на всички военнослужещи и техните семейства здраве и сили, семейно щастие и спокойствие, и повече надежда за бъдещето.
Командирът на 101-ви Алпийски батальон в Смолян подполковник Димитър Кацаров припомни някои исторически факти и направи оценка на постигнатото от военното формирование през годината. По негови думи батальона успешно е изпълнил всички поставени задачи и мисии на Българската армия. Много офицери, сержанти и редници бяха наградени за празника с предметни награди и грамоти, част от тях бяха повишени и в звание. Всички присъстващи бяха поздравени с празничен концерт подготвен от гарнизонен Военен клуб – Смолян.
Тържествената програма завърши след като Областният управител и зам.-кмета на Смолян прерязаха лентата при откриването на изложба на военния художник Атанас Москов.