Областният управител инж. Димитър Кръстанов почете паметта на геройски загиналите за свободата на Родопите

21 Октомври 2014, 994 прочита

Областният управител на област Смолян инж. Димитър Кръстанов се включи в честванията по случай 102-та годишнина от Освобождението на Родопите и празника на Смолянска община. По традиция празникът започна с тържествена сесия на Общински съвет-Смолян и продължи на връх Средногорец, където възторжено слово произнесе подполковник Петър Ненков, доктор по военна история. „Точно преди 102 години се извърши нещо немислимо в българската народопсихология – българите загърбиха своята най-ярка черта в характера си – завистта и тръгнаха като челичен юмрук да освобождават своите поробени братя и сестри в Македония, Одринска и Беломорска Тракия. Тогава нямаше завист, нямаше предателство, имаше другарство, мъжество и смелост. Народът изпращаше своите доблестни чада на война с една едничка мисъл да се върнат като победители и освободители. Такъв народ и такава войска не можеше да не победят в тази свята, народна и справедлива война” изтъкна подп. Ненков. По-нататък в емоционална ретроспекция той припомни съдбовните исторически събития, случили се преди 102 години на Родопската Шипка. Изтъкна героизма на войниците от 21 Средногорски полк, както и на техния доблестен пълководец полк. Владимир Серафимов, които завинаги ще останат в паметта на родопчани.
Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, в съслужение със свещеници от смолянска и карловска околии отслужиха заупокойна молитва. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на героите, отдали живота си за свободата на Родопите. На паметника-костница бяха положени десетки венци и цветя в знак на признателност от присъстващите представители на държавната и местна власт, ръководители на институции, учебни заведения, родолюбиви сдружения и съюзи, ветерани и граждани.
По-късно областният управител инж. Димитър Кръстанов ще се присъедини към поднасянето на венци и цветя пред паметника на полковник Владимир Серафимов на Новия център, а от 18.00 часа ще посрещне пред сградата на Областна администрация министър-председателя проф. Георги Близнашки. Празничното честване ще продължи на площад „България” с тържествената заря-проверка, където премиерът ще произнесе слово.