Двама зам.-министри присъстват на форум в област Смолян

11 Декември 2014, 922 прочита

Двама зам.-министри присъстват на форум, организиран от областната администрация в Смолян днес. Приветствия при откриването на съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) и Регионалния координационен комитет на Южен централен район (ЮЦР) отправиха Иван Аспарухов – зам.-министър на регионалното развитие с ресор икономически изостанали райони, и Валери Борисов - зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Домакини на събитието, което започна в 11 ч. и ще продължи до ранния следобед, са областният управител Недялко Славов и кметът на Смолян Николай Мелемов.
Аспарухов информира присъстващите от всички области на ЮЦР, че е готов вече новият устройствен правилник на Министерството на регионалното развитие не само заради закриването на Министерството на инвестиционното проектиране, а и заради новите приоритети, залегнали в него. Новост в него е специалното внимание към икономически изостаналите райони и преодоляването на регионалните различия.
Неговият съвет е да се направи бърз преглед на областните и общинските планове за развитие.
Зам.-министър Борисов изтъкна значението на проекта за широколентов интернет достъп, чиято стойност е около 20 млн. лева. По думите му област Смолян е силно застъпена в този проект и всички общини ще бъдат облагодетелствани от реализирането му.
Към предварителния дневен ред областният управител Недялко Славов поиска да се добавят два пункта – съгласие за подкрепа от колегите му за изграждане на връзката Рудозем – Ксанти, а също да се даде препоръка към администрацията на МС да предвидят средства за мостово финансиране на европроекти от областните администрации.