Министър Ангелкова подкрепи провеждането на международен конгрес на ски учителите в Пампорово

08 Януари 2015, 941 прочита

Министър Ангелкова се ангажира с подкрепата си за кандидатурата на Сдружение „Българско ски училище” и к. к Пампорово за домакин на Интерски Конгрес през 2019 година, както и съдействие за възраждането на традиционния събор на Рожен, което е емблематично събитие не само в културния календар на областта, но и извън пределите на страната. Това стана ясно в хода на проведената работна среща днес, 08.01.2014 г. в хотел „Орловец”, к.к. Пампорово. На срещата присъстваха областният управител Недялко Славов, зам.-областният управител Андриян Петров, кметовете на общините Смолян и община Чепеларе, представители на туристическия бранш, туроператорски организации, хотелиери, ресторантьори, ски учители.
Разговорите бяха проведени изцяло в работен порядък, с конкретно представени проблеми от участниците и съответен отговор и коментар от страна на министър Ангелкова. Недялко Славов приветства участниците и благодари на министър Ангелкова, че в рамките на по-малко от месец за втори път посещава района ни. Това, подчерта той, ни дава повод за ползотворно сътрудничество и целенасочени усилия с екипа на новото Министерство на туризма.
В работен порядък отново бяха коментирани въпроси като нуждата от подобряване и разширяване на пътната инфраструктура, от множество нормативни промени в областта на туризма, облекчаване визовия режим за гостите от Турция, Русия и Украйна, и либерализиране режима за полети на летище Пловдив от гледна точка на развитието на туризма в района.
Министър Ангелкова уточни, че още следващата седмица предстои внасяне на концепцията за туристическо райониране, като до края на януари ще бъде финализирана и заповедта за това. Освен това сподели, че екипът на министерството е предприел множество инициативи за нормативни промени, като в най-кратък срок ще излезнат наредбите за ски учителите и безопасността на ски пистите. В периода 19-23 януари на среща на Националния съвет за туризъм ще бъде приета и Националната програма за реклама за 2015 година. В хода на дискусията областният управител също изрази категоричната си подкрепа за домакинство на Интерски Конгрес през 2019, но и ясно изрази нуждата от финансова подкрепа в този решаващ финален етап от страна на държавата за тази кандидатура. Във изказванията на участниците бе коментирано обезпечаването на по-добра достъпност и подчертана нуждата от отваряне на границата при гр. Рудозем, не само като възможност, а като необходимост в полза на развитието на региона. В хода на настоящия зимен сезон г-н Славов повдигна и въпроса за съдействие по разрешаването на един чисто административен проблем по разчистване от паднали дървета, попадащи в сервитута на пътя Асеновград-Смолян.
В отговор на зам.-областния управител А. Петров за подкрепа на културния туризъм, министър Ангелкова представи идеята на министерството за включване на културно-исторически маршрути във всички региони на страната като част от работните програми и визити на известни личности, посещаващи страната ни. В тази връзка има изпратено писмо до всички общини за представяне на техни предложения.
В края на срещата министър Ангелкова пое ангажимент да предаде всички изложени проблеми на срещата на съответните министри, в рамките на чиито компетентности попадат те, и още веднъж подчерта нагласата на министерството за един активен диалог.