Областният управител Недялко Славов спаси европроект с Гърция от провал

22 Януари 2015, 900 прочита

Застрашеният от провал проект, който повече от една година не можеше да стартира тъй като не беше осигурено финансирането от българска страна е спасен. Това стана ясно по време на срещата на областния управител Недялко Славов с журналисти.
Става въпрос за одобрения проект “Социална стратегия за социална защита на уязвими социални групи” по Програмата за европейско териториално сътрудничество ”Гърция-България 2007-2003г”. Водещ партньор по него е Регион Източна Македония и Тракия (Гърция), а Областна администрация - Смолян, е единствен партньор от българска страна. Още в стъпването си в длъжност областният управител Недялко Славов, обясни, че един от неотложните въпроси за разрешаване е проектът да бъде съфинансиране от българска страна. В края на миналата и началото на тази година Славов направи поредица от срещи в Министерски съвет за решаване на проблема.
“Вчера дойде разрешение от администрацията на Министерски съвет, че можем вече да изпълняваме този проект”, съобщи Славов пред журналистите. “За мен е радостно, че можем да го реализираме, още повече, че не се създават предпоставки за влошаване на взаимоотношенията ни с Регион Източна Македония и Тракия, каквато опасност съществуваше. Знаете там преследваме други стратегически цели, доста по-сериозни. (отварянето на границата с Рудозем) И се радвам, че имахме възможност да си изложим аргументите пред правителството, и че те бяха разбрани. Тоест, ние ще започнем по най-бързия начин да изпълняваме дейностите по този проект, защото той трябва да завърши до края на септември и времето е изключително късо”., обясни Славов.
Областният управител уточни, че ако ние провалим нашите дейности, проваляме целия проект, защото се губи трансграничният ефект от изпълнението му, а това автоматично означава, че гръцките партньори щяха да са в ситуация да възстановяват полученото досега финансиране от Европа . “Според мен така избегнахме сериозен гаф, но тъй като в хода на изпълнението са предвидени и публични събития – пресконференции и брошури, които съпътстват всеки проект, ще предоставяме своевременно информация за изпълнението му”, допълни той.