Областният управител проведе разговор с участниците в обучение по българо-гръцки проект

30 Януари 2015, 936 прочита


Днес областният управител Недялко Славов участва в семинар на тема “Основни аспекти в предприемачеството и стартиране на собствен бизнес”. Форумът е организиран по проект TRIGGER - “Транснационална инициатива за подпомагане на завършилите висши учебни заведения и предприемачество”, който се осъществява с подкрепата на Програмата за европейско териториално сътрудничество “Гърция- България 2007-2013”. Водещ партньор по нея е Министерството на Македония и Тракия, а Българската стопанска камара е един от четирите български партньори.
„Квалификацията на работната ръка в съответствие с изискванията на пазара на труда, както и възраждането на професионалното образование – това е основен наш приоритет“, заяви Славов пред присъстващите на форума български и гръцки представители. По думите му в нашата област най-сериозни са дефицитите в професионалното образование.
„Регионът на Смолян има своите традиици в професионалното образование – висше и средно. Там са насочени и нашите усилия. Първо, да го направим атрактивно и привлекателно за ученици, които могат да се обучават и да придобиват професионални умения. И второ, да работим в посока интегриране на работодателите така, че те да участват активно в този процес - в съставянето на учебните програми, в шлифоването на кадри, които след това да намерят реализация тук. Това е накратко концепцията, която следваме. Разчитам на активната си работа и със Стопанската камара и всички институции, въпреки че съзнаваме че резултатите ще дойдат след години. В крайна сметка ние имаме сериозни отговорности и ангажимент към нашия регион да работим дългосрочно, а не да търсим краткосрочни решения“, подчерта Недялко Славов. Участниците във форума са младежи, които се обучават да започнат самостоятелна стопанска дейност. Поставиха своите въпроси и коментари. Отправиха своите препоръки към областния управител и подкрепиха намеренията за водене на активна политика в сферата на професионалното образование.