Вицепремиерът и министърът на отбраната идват в Смолян

01 Февруари 2015, 936 прочита

Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на отбраната Николай Ненчев ще пристигнат в Смолян в късния следобяд, заради бедственото положение в града и областта. По-рано днес областният управител Недялко Славов със своя заповед обяви бедствено положение в областта. Императивно изискване за него е да обяви бедствено положение в цялата област, когато такова е обявено в две общини.
Сутринта в 8:30 ч. кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение, заради повишеното ниво на реките Черна и Бяла, които заляха жилищни сгради и промишлената зона на кв. “Устово”.
В 10:00 ч. кметът на Девин Цветалин Пенков също обяви бедствено положение. Там най-сериозно е ситуацията в Триград тъй като пътя до селото е прекъснат, заради придошлата река. Частично бедствено положение обяви доспатският кмет Антим Пържанов. Поражения от водната стихия има в селата Барутин и Змеица. Около 40 л/кв м. бяха валежите по данни на Метеорологичната служба. В заповедта си Славов забранява влизането и пребиваването и движението на моторни превозни средства в района на бедствието, освен тези на екипите от единната спасителна система., както и да се осъществи евакуация, ако е необходимо на населението.
Изтегли Заповед