Вицепремиерът Дончев и министърът на отбраната спешно в Смолян заради бедствието

01 Февруари 2015, 967 прочита

Часове след като областният управител Недялко Славов обяви бедствено положение в Смолянска област заради обилните валежи и прелелите коритата си реки в Смолян пристигнаха по спешност вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на отбраната Николай Ненчев. Те обходиха най-критичните точки на река Черна в град Смолян (около Римския мост, кв. Райково и кв. Устово) и разпоредиха пълно съдействие на община Смолян от държавните структури и армията.
„Ангажирали са се и Гражданска защита, фирми и армията. Очакваме да видим какво ще се случи в следващите часове, защото по високите места вали мокър сняг, има риск от повишаване на нивото на реката, макар че най-критичната точка нивото е спаднало с един метър. Има пълно взаимодействие на всички институции – държавни, местна власт, армията е тук. Да се надяваме, че най-лошото се е разминало.” – каза вицепремиерът Дончев.
„Разговарях с кмета и областния управител. Хората са изключително доволни и няма основание за безпокойство. Ако има нужда ще бъде увеличена бройката на хората (военни от Алпийския батальон – б. а), участваме и с различна техника.” – заяви министърът на отбраната. След това се обърна към журналистите с думите: „Ето сега е момента да кажете една добра дума за армията. Говорих и с областния на Варна, и с областния на Бургас, разбирам, че в Шумен не е добре положението, в Добрич също. Така че имаме готовност във всеки един момент във всеки един район да реагираме до час. На място сме, съпричастни сме, оказваме помощ във всяко едно отношение.”
Областният управител Недялко Славов обяви малко преди обяд бедствено положение в Смолянска област заради обилните валежи, свлачищата, срутищата, паднали дървета и електрически стълбове. Това стана веднага след като кметовете на Смолян и Девин Николай Мелемов и Цветалин Пенков обявиха бедствено положение в общините си. „Когато повече от една община направят това, аз съм длъжен да обявя бедствено положение в цялата област” – заяви Славов. Частично бедствено положение обяви и кметът на Доспат Антим Пържанов за селата Барутин и Змеица.