Министърът на регионалното развитие и областният управител на Смолян откриха рехабилитирания участък Чепеларе – Соколовци

07 Февруари 2015, 846 прочита

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и областният управител на Смолян Недялко Славов откриха днес рехабилитирания участък Чепеларе – Соколовци. В ранния следобед на разклона за Пампорово и Рожен се състоя водосвет за безаварийно пътуване.
10 милиона лева е инвестицията в 14-километровата отсечка км от второкласния път по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г. Строително-монтажните работи на обекта завършиха в края на миналата година. Участъкът е една от най-важните пътни артерии в област Смолян. През него преминава тежкотоварният трафик между областите Смолян и Пловдив, от общините Смолян, Рудозем, Мадан, Златоград, Неделино и Баните. Отсечката осигурява връзка с курорта „Пампорово“ и с бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти
В словото си областният управител подчерта значението на отсечката за региона като част от второкласната пътна връзка Пловдив – Смолян – Ксанти. „ Аз се надявам, че ще има много такива поводи и занапред в нашата област, за която пътната инфраструктура е много важна, тъй като автомобилният транспорт е единственият възможен тук“, посочи Славов.
Министър Павлова връчи разрешението за въвод в експлоатация на инж. Костадинка Миланова – директор на Областното пътно управление в Смолян. И използва случая да съобщи добрата новина, че след повече от три години ще може да бъде довършен небезизвестният лот 27 по Оперативна програма „Регионално развитие“. Това са общо три участъка – два от тях са между Смолян и Стойките, а третият е Смилян – Рудозем, където инвестицията е над 17 милиона лева. По думите й обектите бяха замразени поради изключително недобросъвестно отношение на първоначално избрания изпълнител. „ Водихме много тежки съдебни дела, но сега с радост искам да заявя, че тази сага приключи. През пролетта ще можем да продължим тръжната процедура и да изберем надявам се съвестен изпълнител“, подчерта Павлова. Намеренията на министерството са до края на годината лот 27 да бъде реализиран.
Министърът увери присъстващите, че има осигурен ресурс и ще направят всичко възможно да приключи рехабилитацията на участъка от 50 км между Асеновград и Чепеларе.
На церемонията по освещаването на пътния участък присъстваха още депутатите д-р Даниела Дариткова и Петър Кадиев, зам.-областните управители Андриян Петров и Зарко Маринов, кметовете на Смолян и Чепеларе – Николай Мелемов и Тодор Бозуков изпълнителите на обекта и др.