Министърът на регионалното развитие и областният управител възобновиха строителството на язовир „Пловдивци“.

08 Февруари 2015, 879 прочита

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и областният управител Недялко Славов възобновиха днес строителството на язовир „Пловдивци“ с пречиствателна станция за питейни води. В словото си Славов подчерта удовлетворението си, че толкова сериозна инвестция се случва на територията на област Смолян. Той изказа благодарност към министър Павлова за съпричасността й в решаването на проблема. „В първия мандат на правителството нейният подпис стои под споразумението за осигуряване на финансиране от Световната банка. В настоящия мандат тя подписа договорите със строителите за изграждането на язовира“ – каза областният управител.
В незаливаемата част на стената министър Павлова положи капсула на времето с послание към бъдещите поколения. "Днес при управлението на второто правителство с министър председател Бойко Борисов започваме реалното изграждане на язовир "Пловдивци" и вграждаме това послание в стената му с надеждата, че след 100 години то ще бъде прочетено. Тогава България ще бъде богата, мирна и просперираща държава. Ние поставяме основите на това и вярвам, че с общите усилия на всички мъдри и родолюбиви хора у нас ще успеем да го постигнем", пише в посланието.
Павлова връчи разрешителното за строеж на инж. Георги Харизанов - ръководител на консорциум „Пловдивци“. „Радвам се, че днес имаме възможност да възообновим дългоочакваното строителство и съм уверена, че не само възобновяваме строителството, но след 900 дни, колкото е и срокът на този договор, ще имаме напълно изграден язовир заедно с пречиствателна станция. Ще решим проблема с водоснабдяването на повече от 35 населени места в региона. Над 40 хил. души ще се възползват от това да имат постоянно питейна вода”, каза Павлова. На изпълнителите тя пожела успех и безаварийно строителство.
Консорциум „Пловдивци“ е с водещ партньор „Зарубежводстрой“ – Русия, и партньори „Арема“ (Испания) и „ГБС-Инфраструктурно строителство“ (България). Проектът се финансира чрез заемно споразумение между България и Световната банка по Проект за развитие на общинската инфраструктура.
Водният обект се намира на 17 км от гр. Рудозем до село Пловдивци. Общата стойност на проекта е 47,4 млн. лв. Обемът на изкуственото езеро за питейни води е 2,4 млн. литра, което е 60 пъти повече спрямо дебита на сегашните 67 водоизточници, които захранват населените места.
На церемонията присъстваха още народните представители д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, зам.-областните управители Андриян Петров и Зарко Маринов, кметове на общини от региона, много граждани.