Обходният път на Чепеларе бе основната тема на изнесената приемна на Областна администрация

12 Февруари 2015, 994 прочита

Днес в залата на общински съвет Чепеларе се проведе изнесена приемна на областния управител Недялко Славов и заместника му Зарко Маринов с участието на експерти от Областна администрация – началникът на отдел “Координация и административен контрол, и регионално развитие” Стефка Гарова, началникът на отдел “Устройство на територията и държавна собственост” инж. Емил Миланов и юрисконсултът Петър Славчев. Един от сериозните въпроси, поставен по време на приемната, беше безработицата в региона. Жена от Чепеларе даде пример как за шест работни места се борят 56 майки. Според нея само програмите от временната заетост не помагат на младите хора да останат и да се реализират в собствения си град. Кметът на Павелско изрази тревогата си за компрометиран мост, както и за срутище по пътя за селото, поиска съдействие от областния управител за намиране на средства за укрепването им. Жители на Чепеларе потърсиха съдействие във връзка с имотни спорове, градоустройствени решения. За развитието на туризма, пещерното дело и стопанисването на някои пещери в Родопите поиска съдействие Георги Райчев, син на известния спелеолог Димитър Райчев.
Съби Маданков - представител на туристическия бизнес, постави въпроса за подобряване състоянието на инфраструктурата и отварянето на граничния пункт през Рудозем. Изрази тревогата си от тежкото състояние на малкия бизнес, свързан с туризма в Чепеларе и даде конкретни идеи за развитието на икономиката и туризма на областта. Заяви, че по-бързо трябва да се реализира обходния път на Чепеларе, който ще разтовари трафика през града. Предложи да се търсят варианти за сдружаване на земеделците, да се развива отрасълът в района и по този начин да се задържат младите хора. Според него проблем пред бизнеса е често променящата се нормативна уредба и изискващите се много документи усложнява работата им.
Срещата с жителите на Чепеларе е втората от поредицата изнесени приемни, които ръководството на областна управа организира. Областният управител си е поставил задача до края на май да осъществи приемни във всички общини в Смолянска област.