Областният управител докладва на заседание на МС за проблемните свлачища и срутища

19 Февруари 2015, 1095 прочита

На своето заседание в сряда Министерският съвет изслуша областния управител на Смолян Недялко Славов за проблемните свлачища и срутища на територията на нашата област.
В своето изказване Славов изрази притесненията си заради последствията от бедственото положение, които доведоха до активиране на свлачища, срутища и подкопаване на пътища. Той благодари за бързата и навременна реакция на правителството. “Пораженията и по общинската пътна инфраструктура са сериозни след последните бедствия и изразявам опасенията си, че през комисията по бедствия и аварии с този бюджет, който е наличен, едва ли ще можем да възстановим ситуацията отпреди бедственото положение. Тук не говорим за превенция, която е изключително необходима, тъй като изводите от бедственото положение сега, от 1 февруари, показаха, че там, където има изградена защитна инфраструктура, тя е изпълнила предназначението си и проблемите дойдоха там, където липсват такива подпорни стени, укрепвания на свлачища. И предвид планинския регион и предвид на това, че автомобилният транспорт е единственият възможен за Смолянска област, притесненията ми са сериозни”, каза Славов пред министрите и премиера Бойко Борисов.
Областният управител обясни също, че има места, за които проблемите трябва спешно да се решават, визирайки компрометираните подпорни стени на пътя между Девин и Тешел, заради които участъкът може да бъде откъснат. По време на дискусията премиерът Борисов изтъкна, че и той, и министър Павлова са ходили до посочените участъци в нашата област, но възстановяването им ще струва много пари, затова проблемите ще се решават поетапно.
Разпореждането на министър-председателя е да се предприемат всички мерки, независимо от финансовата им стойност, за да се предотвратят неблагоприятни последствия.
Линк към прессъобщението на МС и стенограмата отвори от тук.