Областният управител прие генералния консул на Република Турция в Пловдив

26 Февруари 2015, 1005 прочита

Областният управител Недялко Славов прие на работна среща генералния консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ. Срещата се проведе по инициатива на консула.
Темите, които обсъдиха, бяха свързани с визите на турските граждани и броя на туристите, които идват в България. Консулът обясни, че за турските граждани се изискват визи и по негови лични наблюдения България губи туристи. Той даде пример със съседката ни Гърция, която също е член на Европейския съюз и е част от Шенген, която неговите съграждани посещават без визи за срок от 48 часа. По думите му много повече туристи ще идват през уикендите в България, включително и в Пампорово, ако страната ни въведе безвизов режим за срок от 72 часа.
Алпер Акташ благодари на Славов за неговото писмо до Външно министерство, с което иска съдействие за облекчаване на визовия режим за Турция. Областният управител пък изказа благодарност от името на хотелиерите в Пампорово, които сочат, че турските туристи са желани и че се наблюдава значително завишаване на техния брой в Пампорово.
След това Славов запозна госта с плана на Областна администрация да работи за отварянето на границата през Рудозем в близките две години, което ще облекчи възможността за преход до Пампорово от Турция през Александруполи, Комотини и Ксанти. Той декларира, че се отнася абсолютно равнопоставено към българските граждани, независимо от тяхната религия и етнос и подкрепя еднакво икономическото развитие и инфраструктурата във всички населени места.
Консулът на Република Турция предложи още да бъде организирана среща на представители на бизнеса от Смолян с търговския аташе в генералното консулство в Пловдив.