Областният управител Недялко Славов: „Посланието на Трети март е да загърбим различията и да бъдем обединени”

03 Март 2015, 1050 прочита

„За мен е чест да ви приветствам на днешния ден и да ви поздравя от свое име и от името на българското правителство по случай Националния празник на страната ни. За нас Трети март е денят, в който се сбъднаха мечтите на милиони българи“, каза в тържественото си слово областният управител на Смолян Недялко Славов. Според него най-важният урок от нашата история е, че когато сме били обединени, сме постигали своите най-големи възходи. И обратно - когато сме разединени, сме достигали най-сериозните падения. „Това според мен е основното послание на Трети март – денят, в който извоювахме нашата свобода. Свобода, която много често третираме като свободия. Свобода, от която често консумираме само права, а забравяме, че за нея има и задължения. Свобода, която често използваме за нашите лични цели и интереси, а забравяме националните каузи – тези, заради които умираха предците ни. Затова Трети март не трябва да бъде архаичен и протоколен празник, на който просто за минута мълчание свеждаме глави в памет на освободителите. Това трябва да бъде нашият път към бъдещето, той да присъства в мислите и действията ни ежедневно, както приляга на една нация с европейски претенции и славна история. За това сме днес тук, за да покажем, че можем да загърбим различията си и следвайки посланията на Трети март, да забравим за противоречията си и дано да е завинаги“, изтъкна Славов.
Отбелязването на националния празник в Смолян започна с тържествен благодарствен молебен, отслужен от архимандрит Висарион, в съслужие със смолянски свещеници. Облечени в родопски носии, с оръжие и черешово топче, младежи от сдружение “Родопски хайдути”поведоха множеството с шествие към площад “Възраждане” в Устово. Тържествената церемония продължи с почетен караул на военнослужещите от 101- ви Алпийски батальон.
Областният управител Недялко Славов, кметът на община Смолян Николай Мелемов и председателят на читалище „Кирил Маджаров“ доц. Христо Гиневски тържествено отриха паметника на генерал Пьотр Черевин, участвал в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Берелефът е изработен от смолянския скулптор Ангел Бебелеков. Монтиран е на мястото, където населението на тогавашното село Устово, днешен квартал на Смолян, посреща руските войски на 17 януари 1878 г. Средствата за паметника са дарени от местни хора и фирми, а инициативата се осъществява със съдействието на община Смолян.
На празника присъстваха още депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, Петър Кадиев, зам.-областният управител Андриян Петров, представители от Руското посолство, секретарят на общината Момчил Николов, общински съветници, представители на политически и граждански организации, ученици, граждани. Тържествата завършиха с празничен концерт.