Двама министри дойдоха в Смолян заради бедственото положение

08 Март 2015, 901 прочита

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на отбраната Николай Ненчев дойдоха днес в Смолян заради тежката метеорологична обстановка и бедственото положение, обявено в цялата област. Те се срещнаха с членовете на областния кризисен щаб за бедствия и аварии. Основният проблем е, че над 80% от областта е без електричество, а причина за прекъсването му и за трудното почистване на пътищата са хилядите паднали от тежкия сняг дървета.
”Направихме преглед на ситуацията към момента. Големият проблем е със електрозахранването в общините на територията на област Смолян - Мадан, Рудозем, Баните, Златоград и Неделино, които вече второ денонощие нямат ел. захранване. Днес има проблем и в Смолян, Борино Доспат, така че големите усилия се хвърлят във възстановяването на авариралите съоръжения. Екипите работят наистина много интензивно” – каза министър Василева пред журналисти. От изявлението й стана ясно, че ще бъде осигурена допълнителна техника и екипи дървосекачи, които да помогнат при разчистването на падналите дървета по пътищата, за да се осигури достъп до авариралите електропроводи.
Министър Василева разпореди да бъдат докарани още два ротора и снегорин. Тя благодари на всички колеги от областната администрация, община Смолян и всички институции, които положиха неимоверни усилия, за да се справят в критичната ситуация. Призова гражданите да бъдат внимателни и да следят метеорологичната обстановка.
„Що се отнася до състоянието на водните обекти - на територията на цялата страна продължават да се покачват нивата на реките. Нямаме критични ситуации от гледна точка на състоянието на хидротехническите съоръжения, специално за област Смолян беше докладвано, че няма каквито и да е било сигнали за аварирарали съоръжения. Има покачване на нивата на реките, но тенденцията е към задържане“, допълни Василева.
“Днес с моя заповед бе съставен кризисен щаб в Министерство на отбраната, който се оглавява от началника на моя кабинет. Ще имаме наши представители, които ще координират работата с всеки от засегнатите райони. Силно съм обезпокоен от това, което се случва в региона. Разбирам, че тук има 6-7 населени места, които са откъснати. Ще разпоредя да бъде изпратена високопроходима техника да осъществи връзка с хората, ще окажем съдействие за доставката с хранителни продукти и всичко, от което имат нужда. Ще бъдем на разположение без оглед на обстоятелствата“, посочи министърът на отбраната Николай Ненчев.
Понеделник и вторник са обявени за неучебни дни заради бедственото положение.