Министър Вучков в Смолян: Свръх приоритет е осигуряването на електричество

09 Март 2015, 1043 прочита

Свръх приоритет е осигуряването на електричество в близките два дни. Над 700 населени места в страната са без електричество, съобщи при посещението си в Смолян министърът на вътрешните работи Веселин Вучков днес. В областния град дойдоха също Иван Йотов – изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор, главен комисар Николай Николов – директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН), и инж. Дончо Атанасов – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. На брифинга с журналисти присъства и кметът на Смолян Николай Мелемов. По думите на министъра пътната обстановка е най-сложна в Смолянска област, в което се уверил екипът му докато пътува от Кърджали, а преди това Вучков е бил в община Гълъбово.
Конкретно в нашата област без електрозахранване са 120 населени места. Към момента ток има само в град Смолян, Пампорово, в Чепеларе, Златоград, Девин, Доспат и Борино. Както стана известно, проблемите възникнаха вследствие падналите от тежкия сняг хиляди дървета. За разчистване на пътищата е докарана техника от вътрешността на страната.
„Към момента в областта работят 4 роторни машини, пясъко разпръсквачи и грейдери. Целта е до утре вечер републиканската пътна мрежа да е проходима навсякъде. След това усилията ни ще бъдат насочени към общинската пътна мрежа. Днес с тази техника основно е почистена главната пътна артерия Асеновград - Пампорово – Смолян. Проходът „Рожен“ е проходим. Утре продължаваме по направление Мадан, Рудозем, Златоград и към Баните. На този етап нямаме сериозни притеснения за западния регион. Общинските пътища в Доспат и Борино са почистени“, съобщи областният управител Недялко Славов. Той уточни, че в момента са затворени за преминаване „Превала“ и „Печинско“, като „Печинско“ е проходим само за високопроходима техника при спешни случаи.
Сформирани са групи секачи. Мобилизиран е целият ресурс на горското предприятие и лесничейството, заедно с дърводобивните и преработвателните фирми, а също и резачки на частни лица. Те са насочени към местата, където преминават роторните снегорини. Организирани са доставките на гориво. Включен е целият състав на 101-ви Алпийския батальон.
„Получихме информация, че е разрешено използването на хеликоптер“, заяви още Славов. Той уточни обаче, че атмосферните условия в понеделник не са позволили да се извърши оглед на електропроводите.
Все още на много места има проблеми и с водоснабдяването, което също е възпрепятствано заради липса на ел.захранване към помпите. 101-ви Алпийски батальон е предоставил агрегат на „ВиК“-дружеството да го ползва където е необходимо за захранване на помпите.
От тази вечер ток имат и в квартал Устово, който е на тъмно от три дни.
„Бедстващи хора нямаме. Имаше няколко сигнала за мъж от Кремене, за трима души от Неделино. Те са издирени и към този момент нямаме сигнали през тел. 112 за бедстващи хора“, подчерта областният управител.
За Рудозем е организирана доставка на хляб с високопроходима техника на ПБЗН. По думите на Славов фурните в областния град са в състояние да поемат доставките и да осигурят необходимите количества хляб за цялата област. Той съобщи, че метеорологичната обстановка е благоприятна, но е притеснен от прогнозата за четвъртък и петък, свързани с нови снеговалежи и бързо разтопяване на снега.
Според главния комисар Николай Николов задача №1 е да бъде пуснат ток. Той похвали екипите на ЕСО, МВР, ПБЗН, Червения кръст и горските, доброволците и всички, които са работили за възстановяване на електричеството. Попитан каква оценка ще даде на институциите за свършеното, отговори, че е максималист и не би поставил отлична оценка, въпреки че го заслужават. „Определено много добра работа. Смятам, че Смолян е град, чийто ръководители и граждани са готови за такива ситуации“, каза Николов. Той посочи, че за пръв път е забелязал мащаба на доброволческата работа в Смолян. „Навсякъде работят доброволци, но вие умеете да ги поощрите да станат единни“, подчерта Николов.
Вторник и сряда също са неучебни дни, определени със заповед на министъра на образованието. Всяка община обаче след сряда трябва да реши самостоятелно дали да удължи ваканцията на учениците.