Областният управител: Бедственото положение остава докато се възстанови електрозахранването в общинските центрове

11 Март 2015, 944 прочита

“Ситуацията се нормализира. Все още остава в сила бедственото положение. Намерението на областния кризисен щаб е то да остане в сила докато се възстанови електрозахранването в общинските центрове. Това означава, че очакваме да бъде възстановено електроподаването в Баните и Неделино”, заяви на брифинг днес областният управител Недялко Славов.
В срещата с медиите участваха зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, директорът на РД “ПБЗН” Красимир Шотаров, директорът на ОПУ в Смолян инж. Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов, Владимир Величков - член на УС на “EVN –България”, Мариян Николов – управител на „ВиК“ ЕООД, д-р Велин Денев.
Към момента електрозахранване все още няма в 80 населени места. Това са села от общините Смолян, Рудозем, цялата община Баните, селата Средец, Гърнати и Изгрев от община Неделино.
Областният управител уточни, че има допълнителен ресурс от хора и техника на ЕСО - около 140 човека и 32 екипа, заедно с хора на EVN, които са на територията на областта с допълнително включени над 120 души. За пътното поддържане има допълнително 120 души от вътрешността на страната и 130 единици допълнителна техника плюс наличния състав на място. Роторни снегорини разширяват републиканските пътища като усилията са насочени основно към отварянето на проходите Печинско и Превала.
“Най-сериозните проблеми към момента са поддръжката на пътищата за Неделино и Баните. Надяваме се, че до края на деня Неделино да се достиганe в двете посоки от Златоград и Бял извор. Надяваме се да стигнем също до Баните и Загражден, тъй като направлението е от републиканската пътна мрежа“, каза още Славов.
Ангажиран е целият ресурс от техника и личен състав на 101 – ви Алпийски батальон. Разрешението от министъра на отбраната е той да се ползва до петък.
По отношение на мобилните оператори областният управител съобщи, че само един е имал надеждна връзка в бедствената ситуация. Днес, на петия ден от бедствието, другите два мобилни оператора ще предоставят сателитни телефони.
Славов подчерта, че още от четвъртък, когато са получили предупреждение за червен код е бил направен преглед на цялата техника и инертни материали за обслужване на републиканските пътища. “В петък, след като започнаха валежите, в полунощ с моите заместници, с г-жа Миланова и г-н Палагачев сме обходили проходите и на практика не допуснахме затваряне на Пампорово и Рожен“, допълни той. “Чисто политически, не очаквах, че някои партии ще почнат предизборната си кампания точно от сегашната бедствена ситуация. Знаците на природата са категорични, че трябва да се обединяваме, не да се разединяваме”, подчерта областният управител.
Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов каза, че в системата на ЕСО към този момент има 48 аварии. 15 подстанции са били изключени. „Веднага са мобилизирани 32 екипа на ЕСО, около 140 човека с техника. Към днешния ден имаме само една подстанция, която все още не е включена в системата - в Ардино, за която се надяваме до края на деня да я включим. Основните повреди по електропроводите са вследствие на паднали дървета, които са извън сервитутите, и от обледеняването. При нас, във високото напрежение, има и 4 пречупени стълба. Практически основните проблеми в електропреносната мрежа се дължат на липса на инвестиции през последните години - високо, средно, ниско напрежение. Иначе нямаше да се стигне до тази ситуация“, подчерта Николов.
По думите на комисар Красимир Шотаров – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, през последните 15 г. много пъти са се създавали щабове за действие при кризи, но този щаб е действал непрекъснато от първата минута на създаването му в сградата на ПБЗН. „Такава координация никога е нямало и през цялото време в щаба постоянно имаше присъствие на представител на някое от министерствата на ниво министър или зам.-министър. Това е достатъчно доказателство за ангажираността по отношение на съсредоточаването на допълнителни сили и средства“, посочи комисар Шотаров.