Областни управители и здравни специалисти от три гранични региона на България, Гърция и Турция обсъдиха създаването на обща карта с проблемите и зоните за взаимодействие в сферата на здравеопазването

14 Април 2008, 1930 прочита

Представената на среща в Ксанти информация за състоянието на общественото здраве в трансграничния регион ще бъде основа за изготвянето на обща карта с проблемите и зоните за взаимодействие в сферата на здравеопазването. Това бе една от задачите, набелязани на форума на Мрежата за трансгранично сътрудничество между Гърция-България-Турция в петък в южната ни съседка. Освен това ще бъде изготвен и каталог с координатите на специалистите и длъжностните лица от здравните институции. Иформацията ще послужи за бъдещи съвместни действия на регионите от трите държави пред институциите на ЕС за финансиране на конкретен здравен проблем. Темата на дискусията бе „Представяне на здравеопазната и епидемиологична карта на трансграничния регион”.
В срещата участваха областният управител д-р Петър Фиданов, който е и зам.-председател на мрежата, младши експертът в Областна администрация Димитър Кузманов и директорът на Регионалния център по здравеопазване-Смолян /РЦЗ/ д-р Монка Тодорова. Там бяха областните управители и здравни специалисти от 11-те области на трите съседни страни, членове на мрежата.
Областният управител д-р Петър Фиданов е разговарял с областния управител на Ксанти Георгиос Павлидис относно ускоряване на работите по отваряне на граничния пункт край Златоград. Гръцкият му колега е изразил уверение, че ако се постигне споразумение между българското и гръцкото правителство, изграждането на инфраструктурата от двете страни на бъдещия граничен пункт ще отнеме само 4-5 месеца. В тази посока двамата областни управители са обединили мнение за общи усилия за ускоряване на възможностите за междуправителствена спогодба.

Невелина Караасенова
Ст.експерт «Връзки с обществеността»
14.04.2008 г.