Републиканската пътна мрежа навсякъде е проходима

12 Март 2015, 915 прочита

„Ситуацията към момента върви към нормализиране. Снощи след заседанието на областния кризисен щаб са отчете, че републиканската пътна мрежа навсякъде е проходима. Техниката е достигнала до Давидково и Загражден в община Баните. В Неделино вече пътят е пробит и откъм Златоград, и откъм Бял извор“, съобщи днес областният управител Недялко Славов. Той подчерта, че основният проблем си остава електрозахранването.
“Над 60 населени места още продължават да са без ток. Не искам да звуча песимистично, но прогнозирам, че поне още седмица част от тези населени места ще останат без ел. захранване”, допълни Славов.
Най-пострадал е районът на община Баните. Днес там са насочени екипите на ЕСО, тай като пораженията върху мрежата са твърде много.
“Снощи се стабилизира ел. захранването на Давидково, което е някаква надежда, че днес ще захраним и селата около Стърница. Аз след малко тръгвам в посока Баните. В община Неделино, освен града, всички останали населени места са без ток. Най- сериозните ни притеснения са за Ардинското корито, където няма ел. захранаване. Достъп има до всички населени места“, посочи областният управител.
Днес от 101-ви Алпийски батальон е изпратен агрегат, който да захрани с ел.енергия Дома за възрастни хора с психични проблеми в Петково.
По думите на Славов на този етап няма опасност от наводнения. ”Следим внимателно нивата на реките и язовирите“, допълни още той. Областният управител благодари на двамата зам.-министри на здравеопазването за това, че държавата мобилизира целия ресурс, който е бил поискан.
„Имахме уговорка, че при тежки медицински случаи, ще бъде осигурен и хеликоптер, когато ситуацията налага подобна намеса. Слава Богу, не се стигна до такива случаи. Но в тази аварийна ситуация държавата се изправи с цялата си сила“, посочи Славов.