Министерството на здравеопазването осигурява 2 високопроходими линейки за ЦСМП

12 Март 2015, 1008 прочита

Министерството на здравеопазването осигурява две високопроходими линейки с пълно оборудване на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), стана ясно днес на брифинг, даден от двамата зам.-министри на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Адам Персенски. Те дойдоха на място, за да се запознаят със ситуацията и проблемите, с които медицинските екипи се сблъскват в бедстващата област Смолян. В брифинга взеха участие областният управител Недялко Славов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, директорът на смолянската болница д-р Марин Даракчиев, директорът на ЦСМП д-р Венелин Денев и директорът на Районната здравноосигурителна каса д-р Кузман Гелов.
Д-р Шарков благодари на екипите на спешната помощ, на екипите на гражданска защита и на областния управител за организацията, която е създадена., тъй като не може да се стигне до пациентите без тяхната помощ. ”Това, което ние като министерство можем да направим и приемаме като наша задача е, да осигурим истински високопроходими санитарни автомобили, тъй като наличните също са 4х4, но явно не се държат като такива”, допълни зам.- министърът. Той каза още, че за болницата в Смолян са отпуснати капиталови средства в размер на 300 000 лв.за ремонт и оборудване на детско отделение. „Заявили сме, че наш приоритет е не само спешната помощ, но и майчиното и детското здравеопазване”, каза още д-р Шарков.
„От името на цялото ръководство на министерството благодарим на екипите на Центровете за спешна медицинска помощ както в Кърджали, така и в Смолян, на медицинските екипи в Ардино, които работят при тези тежки условия. Ситуацията от медицинска гледна точка не е толкова трагична, проблемите са заради липсата на електрозахранване и непроходими пътища до населени места. До момента не са допуснати никакви произшествия, неадекватна или ненавременно оказана медицинска помощ”, каза зам.-министър д-р Адам Персенски. Той посочи, че тяхната задача при такава тежка обстановка е да не се допуснат обстоятелства, които да застрашават пряко здравето и живота на населението.
Д- р Денев подчерта, че Центърът за спешна медицинска помощ с неговите филиали работят при много тежки зимни условия. Успели са да обслужат всички спешни повиквани. “Изпълнени са повече от 160 спешни повиквания, а общо в 9-те ни филиала за времето, откакто е обявено бедствено положение за цялата област, сме обслужили 297 пациента до сега“, уточни д-р Денев.