Министър-председателят Бойко Борисов в Смолян: Ще бъдат наградени водачите на тежкотоварните машини, които с риск за живота си са работили по 20-30 часа

14 Март 2015, 1028 прочита

Ще бъдат наградени водачите на огромните тежкотоварни машини, които с риск за живота си са работили по 20-30 часа, прекарвайки машините по тесните планински пътища, за да отворят пътища до села и махали, обяви при посещението си в Смолян министър-председателят Бойко Борисов. „Тези хора, които карат многотонните машини над пропастите и бутат снега, рискуват живота си. И това не е шега. И всички тези хора са се справили блестящо - и като координация, и като напрежение, и като организация да закарат вода, хляб и всичко, каквото е било нужно“, посочи премиерът. Той дойде днес в Смолян днес и участва в заседанието на Областния кризисен щаб. В заседанието участваха също министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на отбраната Николай Ненчев, областният управител Недялко Славов, двамата му заместника Андриан Петров и Зарко Маринов, кметове на общини областите Смолян и Кърджали, ръководителите на всички институции, които работят за възстановяване на област Смолян от бедствието.
„От това съвещание излизат и проблеми - когато са връщани горите, са връщани обикновено на по-хубавите места, около пътищата, електропроводите и сега съществува голяма проблем с падането на дърветата, със сервитутите. Пътищата даже в региона нямат уточнени сервитути. Не е за вярване, но е факт“, отбеляза Борисов.
„Хубавото е, че всички кметове от различни партии са тук и за разлика от парламента виждат, че снегът не е 50 см“, подчерта министър-председателят и допълни, че експертите, които са на съвещанието, ще помогнат да се подготвят няколко промени, които на всяка цена трябва да минат. „От ЕСО показаха снимки - цели мрежи системни електропроводи като клечки са начупени и паднали, целият пръстен. Това трябва да се промени. Важното е да си извадим правилни изводи", коментира Борисов.
В сряда на заседанието на правителството ще бъдат внесени промени в две наредби, които касаят сервитутите и просеките. „Когато са връщани горите, сервитутите не са били уточнени“, обясни той и допълни, че по подобие на проблема с ограбваната КТБ, заедно с всички партии трябва да се подготвят промени и те да бъдат направени.
Взето беше решение да се дадат по 10 кубика на всички доброволци, които се включиха в разчистването на пътищата. Идеята е по този начин от една страна да им се изкаже благодарност, а от друга – да се разчисти възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата. Стопаните, загубили животните си в тежката зима, ще бъдат компенсирани. Размерът на обезщетенията ще бъде определен допълнително, като до заседанието на правителството в сряда кметовете трябва да представят сметки за загубите. Градоначалниците ще бъдат компенсирани и за разходите, които са направили за закупуване и доставяне на храни и лекарства до откъснатите села и махали.
Премиерът Борисов благодари на всички кметове, военни, пожарникари, пътна агенция, червения кръст, спешна помощ, доброволци - общо над 1000 души, които работят денонощно. До дни трябва да пристигнат 20 агрегата, които ще бъдат раздадени на малките села и махали, до които в момента не може да бъде възстановено електрозахранването.