30 предприемачи се обучават в Смолян по европейски проект

25 Март 2015, 896 прочита

30 предприемачи от цялата страна се обучават в Смолян по европейски проект. В областния град бе представена „Открита лаборатория“ на тема „Стартиране на собствен бизнес“. Млади висшисти се обучават от представители на Стопанската камара в Смолян. Форумът е организиран по проект TRIGGER “Транснационална инициатива за подпомагане на завършилите висши учебни заведения и предприемачество”, който се осъществява с подкрепата на Програмата за европейско териториално сътрудничество “Гърция- България 2007-2013”. Водещ партньор по нея е Министерството на Македония и Тракия, а Българската стопанска камара е един от четирите му български партньори.
Председателят на Стопанската камара в Смолян Иво Царев съобщи, че има подготвени 10 бизнес плана от млади висшисти. Двама от тях ще бъдат класирани и ще продължат работата си още шест месеца. Техните проекти ще бъдат финансирани от СиБанк. Царев посочи, че Стопанската камара ще кандидатства по проект за създаване на Регионален гаранционен фонд, който да поема гаранциите пред банки за стартиране на бизнес от млади хора с добри бизнес планове и идеи.
На семинара присъства зам.- областният управител Зарко Маринов. “Аз съм човек, който идва от частния бизнес и съм видял съм всички трудности на стартирането на бизнес през годините. Искам да ви поздравя с куража да се заемете с предприемачество. Това е една трудна задача, несъмнено е предизвикателство. Но заедно с това носи много повече удовлетворение от всички други дейности, с които човек може да се занимава, защото вижда собствения си успех и резултата от собствения си труд. Убеден съм, че с млади предприемачи бъдещето е в нашите ръце и бъдещето на страната ни ще бъде все по- добро”, заяви Маринов. На форума той присъства заедно с ученика от ПГИ Лазар Тодоров, който беше заместник-областен управител за един ден. Тодоров също поздрави участниците в семинара и пожела успех на младите предприемачи.