Областният управител Недялко Славов: Най-късно до края на април трябва да се отстранят дърветата от пътища и дерета

27 Март 2015, 1060 прочита

Поставихме срок най-късно до края на април да се отстранят дърветата от пътищата и дерета, независимо дали преминават през държавни или частни имоти. Обръщам се специално към собствениците на частни гори те също да се заемат с разчистването на счупените дървета и клони. До края на април се очаква общините и институциите да актуализират оперативните си планове за действие в криза. Това включва и пълна инвентаризация на наличната техника, която може да бъде мобилизирана при подобни ситуации, заяви пред журналисти областният управител Недялко Славов след заседанието на Кризисния щаб. В него участваха представители на държавните институции, които имат конкретни ангажименти по време на кризисни ситуации, и кметовете на общини.
На заседанието бе обсъден също проблемът с болните на хемодиализа, диабетици и хронично болни, за които трябва ежемесечно да се актуализира информацията и графика за обслужването им и да се представя в дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Другото решение е до края на юни да се създадат доброволни формирования, в общините, където досега не са създадени. Предложено беше също от следващия зимен сезон да се монтират джипиеси на пътноподдържащата техника, за да се знае във всеки момент в кой район е и дали работи. Славов информира, че до момента 80 стопанства от областта са подали заявления пред ДФ „Земеделие“ за обезщетение за починали през бедствието животни
По думите на комисар Красимир Шотаров – директор на „ПБЗН“, в момента продължават да се извършват проверки в урбанизираните територии на областта. „За всички населени места е минала комисия и своевременно е започнало отстраняването на дървета. Заедно с това е организирано ежедневно и постоянно наблюдение на речните корита и нивата на язовирите“, посочи Шотаров. Той подчерта, че в момента водните обекти имат достатъчно свободни обеми и няма непосредствена опасност. „Мобилизирани са всички структури за реакция при евентуално наводнение. Техниката е проверена и готова за действие“, допълни комисарят. Той подчерта отново, че в годините, откакто участва в кризисни щабове, като сегашното високо ниво на координация е нямало.