Президентът награди доброволните формирования

07 Април 2015, 931 прочита

Днес президентът на Република България Росен Плевнелиев удостои с Почетния знак на държавния глава доброволните формирования в област Смолян, дали своя принос за преодоляване на последствията от природното бедствие в началото на месец март и за оказаната от тях помощ на местното население.
С отличието бяха наградени доброволците от пет общини - Смолян, Мадан, Рудозем, Баните и Неделино.
„За мен е чест да сме заедно и да отличим доблестни и смели граждани, които с гордост и достойнство могат да нарекат себе си доброволци и спасители. Въпреки студа и преспите в началото на миналия месец те самоотвержено се включиха в преодоляване на последиците от снежното бедствие. Те вървяха километри в снега, за да доставят храна и лекарства на бедстващите хора. Те разчистваха пътища, за да се достигне до стотиците откъснати от света населени места. Помагаха на болни хора, които се нуждаеха от спешна медицинска помощ. Доставяха стоки от първа необходимост на бедстващите. Това са спасителите от доброволните формирования от общините Смолян, Мадан, Рудозем, Баните, Неделино и др. Още в първите часове на снежното бедствие те показаха своята добрина и човещина като излязоха в снега, за да помагат на нуждаещите се. Днешните отличия са символ на нашата признателност за вашата безкористна и доблестна постъпка.
Топенето на снега и последвалите валежи активираха десетки свлачища. Тонове земни маси и днес създават опасност от разрушения и блокиране на важни пътища. Бедственото положение е вече преодоляно и животът постепенно се нормализира. Това стана благодарение и на стотиците доброволци, които не пожалиха сили, за да помогнат”, заяви президентът на тържествената церемония, която се състоя във фоайето на Областна администрация – Смолян.
Преди церемонията по награждаването на доброволците президентът Плевнелиев в качеството му на върховен главнокомандващ на Въоръжените сили бе посрещнат от почетен караул на военнослужещите от формирование 28330 в Смолян.