Министър Танева в Смолян: Над 2 млрд. лева са изплатени до момента към земеделския сектор

07 Април 2015, 978 прочита

„От 7 ноември до момента сме изплатили над 2 млрд. лева към земеделския сектор, като малко над 1 млрд. лв. е сумата за директни плащания. В област Смолян са разплатени близо 24 млн. лева, като 7 от тях са по общински проекти. Останалото е за подкрепа на земеделието в региона. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на информационната среща, организирана от нея в Смолян.
Министър Танева каза също, че след четири дена информационната кампания за директните плащания ще приключи. На проведените в 28-те области срещи земеделските производители се запознавали с новите моменти при кандидатстването за подпомагане през новия програмен период. „Няма казус, възникнал по време на информационните срещи, който да е останал без отговор“ подчерта министър Танева.
Зам.-министърът Васил Груев обясни, че по новата Програма за развитие на селските райони приоритет ще бъде даден на земеделските стопани от секторите животновъдство, плодове и зеленчуци, биологично производство и стопанства, разположени в планински и необлагодетелствани райони.
Директорът на дирекция “Директни плащания и промоции” Снежана Благоева запозна присъстващите с начина на кандидатстване, с дейностите, които да изпълняват, с критериите, на които трябва да отговарят стопаните. През тази година те ще могат да кандидатстват по над 16 схеми за директни плащания като за първи път има опция за подпомагане на плодове и зеленчуци.
В края на срещата министър Танева съобщи, че вече са преведени на близо 90 000 земеделски производители преразпределителните плащания от 12,54 лв./дка.
В срещата с министъра на земеделието участие взе областният управител Недялко Славов, който благодари на присъстващите за сериозния интерес, а на министъра задето се отзова на поканата му за тази дискусия. Той посочи, че земеделието е била една от темите, дебатирани на заседанието на Съвета за развитие на регионите под председателството на президента Росен Плевнелиев.