Мащабен българо-гръцки форум обсъжда старта на новите трансгранични програми

17 Април 2015, 1098 прочита

В областната администрация беше открит регионален българо-гръцки форум. Домакин на събитието е областният управител Недялко Славов. На трансграничния форум, който е най-мащабен досега, присъства 38 - членна гръцка делегация, ръководена от префекта на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис. „Инициативата за провеждането на форума се роди на последната ни среща с г-н Павлидис, на която обсъдихме сферите за сътрудничество между двете области през следващите години”, съобщи при откриването на събитието Славов.
Срещата се провежда в подходящ момент- преди стартирането на програмите в новия финансов период 2014-2020 г. Славов посочи още, че са поканени представители на управителните органи на програмите от българска страна и техническият секретариат. Те трябва да разяснят параметрите и да информират за новостите, свързани с кандидатстването по програмите.
Областният управител очерта своите очаквания и приоритетните сфери на сътрудничество. Той изтъкна необходимостта от съвместната работа при реализацията на мащабни проекти между двата региона. „Например, ако ще правим социално центрове – те да бъдат регионални, а не само общински, ако ще изпълняваме мерки за защита от природни бедствия, да се търси по-генералният ефект.”, допълни още Славов. Сред целите на форума е и всеки представител на институция и общини, които присъстват да намерят партньори за реализирането на своите идеи и проекти.
В заключение областният управител благодари на г-н Павлидис за приноса му за развитието на българо-гръцките взаимоотношения. „Той бе двигател, благодарение на който се реализираха много успешни проекти между нас и се радвам, че съдбата определи да работим заедно отново.”, завърши той.
„Целта на днешната среща е не да разменяме академични визитки. Важно е да получим резултати в предложените програми за регионалното развитие на Южна България и Северна Гърция, каза при откриването на срещата и Павлидис. Според него от затворените гранични пунктове е загубила много икономиката на двете страни. Затова е важно сега да се използват новите програми, да се подготвят проекти от българска и гръцка страна, с които да се кандидатства и да се отворят нови пътища и пунктове, защото само така могат да се свържат двете държави. „Без отворена граница няма икономика и няма развитие”, аргументира становището си Павлидис. „Нашите съвместни проекти трябва да продължат, да се реализират и финансират, за да може нашите два народа да имат съвместно икономическо развитие, посочи още областният управител на Източна Македония и Тракия. Според него това е целта и на днешната среща.
Във форума участват заместниците на Павлидис Константинос Екзакостос, Теодорос Маркопулос, Сотирис Пападополус, Димитриос Петровиц, кметове и представители от Орестиада, Мики, Кавала, Александруполис и др. Освен тях има сериозно присъствие на учени от висок ранг и представители на различни гръцки университети. От българска страна, освен екипа на областния управител, участват Тодор Петров - трети секретар на Генералното консулство на България в Солун, Милен Обретенов - началник отдел в МРРБ, областните управители на Кърджали и Хасково, кметове на общини от Смолянска и съседните области, представители на държавни институции и висши учебни заведения.