Недялко Славов: „Българо-гръцкият форум беше много полезен, очертахме бъдещи партньорства и съвместни проекти”

17 Април 2015, 1063 прочита

„Изключително съм доволен от днешната среща, защото има съвсем конкретни резултати. Очертахме бъдещи партньорства и набелязахме проекти, по които да кандидатстваме заедно. Това съобщи пред медиите областният управител Недялко Славов след приключването на българо-гръцкия форум, чийто домакин беше областната администрация в Смолян. Той посочи, че са маркирани много сфери на сътрудничество, затова форумът е бил много полезен. Същото мнение изрази и префекта на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис. Според него срещата е била полезна, защото ще се подготвят съвместни проекти, които ще са от полза за двата региона. Павлидис посочи, че съвместната му работа с Недялко Славов и кмета Николай Мелемов, с които се познава отдавна и са добри приятели, дава резултати като визира реализирането на граничния пункт при Златоград и други проекти. Гръцкият областен управител беше категоричен, че приоритет за регион Източна Македония и Тракия е отварянето на ГКПП –Рудозем.
Павлидис съобщи, че около 44 млн. евро са необходими, за да се довърши пътя до ГКПП- Рудозем. Това са 12 км. от Димарио до границата. През септември –октомври т.г. се очаква да бъде отворена програмата и да започне реализацията на този трансграничен участък. Той припомни, че след като не е бил в управлението от 2011 до 2014 г. се е появил друг проект за трансграничния път, който е на стойност 200 млн. евро, като не е било съобразено, че трябва да се търси най- евтиния вариант. Лесно е да се направи проект, трудно е да се намерят парите, каза Павлидис. Българската пътна агенция ще кандидатства за изграждането на отсечката Средногорци- Рудозем и обхода на Рудозем, а областната управа - за изграждането на самия граничен пункт. Ако това дофинансиране бъде осигурено, чисто технологично пътят може да бъде изграден и отворен в по-кратки срокове, прогнозира Славов. От управляващия орган на МРРБ по програмата са заявили, че най-важният индикатор за програмата ще бъде отварянето на пункта при Рудозем, каза още областният управител.
В трансграничния форум, който е най-мащабен досега, участва 38 - членна гръцка делегация сред които бяха кметове и представители от Орестиада, Мики, Кавала, Александруполис и др. Освен тях участваха учени от висок ранг и представители на различни гръцки университети. От българска страна, освен екипа на областния управител, участват Тодор Петров - трети секретар на Генералното консулство на България в Солун, Милен Обретенов - началник отдел в МРРБ, областните управители на Кърджали и Хасково, кметове на общини от Смолянска и съседните области, представители на държавни институции и висши учебни заведения.