Необходимостта от специално законодателство за планинските региони бе обсъждано на международна конференция

27 Април 2015, 1103 прочита

На 22 и 23.04.2015 в гр. Разлог се проведе Международна конференция „Създаване на мрежа от емблематични средиземноморски планини”, в работата на която се включиха зам.-областният управител Зарко Маринов и гл. експерт „Регионално развитие” Радка Тунева - Янчевска.
В конференцията участваха водещи експерти от Франция, Италия, Белгия, Испания, Гърция, Австрия, Испания, сред които и г-жа Розалаура Ромео – програмен директор на Секретариата на Планинско партньорство към ООН. Обсъдени бяха силните страни, проблемите и възможности за развитие на планинските райони, както и необходимостта от специално законодателство в България за планинските региони. Бяха представени Алпийската и Карпатската конвенции. Състоя се и дискусионна кръгла маса – „Създаване на мрежа от планини - необходимост или прищявка?”
По време на форума Маринов и Янчевска проведоха и двустранна среща с Мари Котьо, мениджър проекти в Европейската асоциация на планинските региони „Евромонтана”. На срещата Маринов представи приоритетите на областното ръководство – отварянето на границата с Гърция край Рудозем и развитие на транспортната инфраструктура, както и проблемите на региона, свързани с икономическото развитие и миграцията. От своя страна Мари Котьо представи възможностите на „Евромонтана” за съвместни проекти. Областна администрация – Смолян, е единственият към момента член на базираната в Брюксел организация.
В рамките на конференцията домакините от Разлог организираха фестивал на местна храна, традиции и обичаи. Специален гост на форума бе Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Република Франция. Зам.-областният управител покани френския първи дипломат да посети Смолян, която г-н дьо Кабан прие.