Със серия от мероприятия ще отбележим Третата глобална седмица на ООН за безопасност на движението

04 Май 2015, 1039 прочита

Третата глобална седмица на ООН за безопасност на движението тази година ще е от 4 до 10 май и ще премине под мотото „Спаси живота на децата”. В общините от област Смолян тя ще бъде отбелязана с поредица от беседи, викторини, конкурси, състезания, посветени на безопасността на децата на пътя. Учениците ще бъдат запознати с „Декларацията на децата за безопасно движение по пътищата“, в която деца изразяват своите мисли и страхове за движението по пътищата. Училищата ще участват с беседи, тренинги, мултимедийни презентации и филми, посветени на пътната безопасност. Ще се проведат открити демонстрационни уроци за ученици от 3 клас по темата. Областна администрация съвместно с Българската браншова асоциация “Пътна безопасност” отпечатаха светлоотразителни стикери с надпис “Пазете своето бъдеще”, които ще бъдат разпространени. На 06.05.2015 г. ще бъде проведена специализирана полицейска операция по метода “Широкообхватен контрол”. Операцията има за цел да привлече вниманието върху използването на защитни системи за деца - обезопасителни колани, защитни каски за велосипеди, проверка за правоспособност на водачите.
На 07 май на Стария център в Смолян ще се състои демонстрационна изложба, в която ще се използва катастрофирал автомобил с цел да провокира общественото съзнание. Планирано е изложбата да обиколи всички общински центрове.
Патрулни коли от структурите на МВР и РД “ПБЗН” ще бъдат разположени в близост до кръстовища, детски и учебни заведения. С едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на жертвите в пътните инциденти. В храмовете ще бъдат отслужени панихиди в памет на децата, станали жертви на пътнотранспортни произшествия.
Предвидените инициативи бяха представени от зам.-областния управител Андриян Петров на специална пресконференция днес. На форума присъстваха представители от РИО на МОН, РЗИ, Българската браншова асоциация “Пътна безопасност” БЧК, ОД на МВР, РД “ПБЗН”, ДАИ – Смолян, представители на община Смолян и медии.