Юбилейни медали на ветераните от Втората световна война връчи зам.-областният управител

09 Май 2015, 905 прочита

Юбилейни медали на ветераните от Втората световна война връчи днес зам.-областният управител Андриян Петров на официална церемония в Смолян по повод 70-години от победата над хитлерофашизма.
“Вашият достоен живот, вашето безстрашие, подвизите, които сте извършили по време на Втората световна война, задължават нас, младото поколение на България, и ни карат да отдадем почит на всички, както и на хилядите, които отдадоха живота си за свободата на България. Този ден преди 70 години е началото на светлината – денят, в който победихме хитлерофашизма и поставхиме началото на новия свят, на нова Европа. Неоценима е вашата заслуга за всичко онова, което сте направили през годините на Втората световна война. Неоценимо е онова, което сте направили през вашия достоен живот” - с тези думи Петров се обърна към ветераните. От името на областния управител той им пожела крепко здраве, бодър дух и родопско дълголетие.
Председателят на Областния съвет на съюза на ветераните от войните на България Златка Петрова произнесе тържествено слово. “Изразяваме нашата признателност към заслугите на едно много изстрадало военно поколение, чиято доблест в изпитанията е пример, достоен за следване от днешната младеж. Потомците трябва да помнят подвига на своите предци и да пазят святата им памет”, каза тя.
Най-възрастният ветеран от войната е Никола Кольковски. Той е участвал в битките при Страцин и Пчиня. След него по възраст се нареждат Христо Кольковски, Митьо Митев, Васил Сбирков и др.
На церемонията присъстваха още директорът на дирекция “Обществени дейности и заетост” Валя Василева, директорът на Регионалния исторически музей “Стою Шишков” в Смолян Таня Марева, която получи юбилейния медал от името на своята свекърва Надежда Марева – ветеран от Втората световна война, командирът на 101-ви Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров, русофили от Смолян и потомци на ветераните.