Библиотекари отбелязаха професионалния си празник с кръгла маса в областната администрация

11 Май 2015, 886 прочита

По повод националната библиотечна седмица и професионалния празник на библиотекарите и информационните специалисти днес в областната администрация се проведе кръгла маса на тема “Старата родопска периодика – памет и свидетелство”. Четири издания от старата родопска периодика отбелязват годишнини - “Родопски новини”, “Родопски преглед”, “Среднородопска искра”, “Родопско ехо”.
Презентация на тема “Родопски библиотеки – портал на знанието, култура и информация” представи зам.-председателят на Областния читалищен съюз Пламен Чингаров. Анализ на изданията юбиляри направиха библиотекарят Дарина Славова и дългогодишният журналист Славка Радичева. А Йоланта Спасова, старши експерт в Държавен архив – Смолян, представи изданието “Родопски напредък.”
Цветя на библиотекарите подари зам.-областният управител Андриян Петров. Той им пожела да бъдат здрави и борбени в духовната и културна дейност, с която се занимават. “Продължавайте с вдъхновение да се грижите за книгите и напътствайте търсещите знание! Бъдете силни, за да се справите с трудностите! Бъдете будни, за да спечелим заедно още повече читатели за каузата на книгите! Бъдете горди със себе си, защото го заслужаватe!”, призова Петров. Той бе удостоен с почетен знак „Посланик на библиотеките“ от зам.-директора на Регионална библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян Йорданка Вълчева.
На форума бяха обявени и резултатите от конкурса “Как библиотеката променя живота ни”. Участниците са от две възрастови групи – до 18 г. и над 18 г. Спечелилите получиха ваучери за закупуване на книга по техен избор в смолянска книжарница.
На срещата присъстваха секретарят на община Смолян Момчил Николов, библиотекари и информационни специалисти от цялата област.