Чeтвъpтo OУ “Cтoю Шишков” oтбeлязa 150 гoдини oт poждeниeтo на своя патрон

15 Май 2015, 1047 прочита

С поднасяне на цветя пред паметника на родопския възрожденец и книжовник Стою Шишков IV-то ОУ от гр. Смолян отбеляза 150 години от рождението на своя патрон. Тържествено слово за живота и делото му произнесе директорът на училището Райчо Кокудев. “Всеки народ има своите звездни мигове, своите висоти, до които се е извисявал в стремежа си да осъществи своя национален идеал. Всяко населено място има своите герои и известни личности, които го представляват пред света, личности, оставили дълбока следа в духовността и съграждането му. Такава личност за родното Устово е Стою Неделчев Шишков”, каза той.
На тържеството присъстваха зам.-областният управител Зарко Маринов, зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, началникът на РИО на МОН Иван Муцевски, Дечо Камишев, Николай Щърбов и Николай Рижиков – преки родственици на Стою Шишков, директорът на софийско училище, чийто патрон също е Стою Шишков, ученици и учители от основното училище и граждани.
Шишков е виден родопски просветител и етнограф. Издава първото списание в Родопите „Славиеви гори”. Създател е на историческия музей в Смолян и етнографския в Пловдив.