312 работни места разкриват по “Подкрепа за заетост” в Смолянска област

12 Юни 2015, 1053 прочита

312 работни места се разкриват в Смолянска област по проект „Подкрепа за заетост“, обяви областният управител Недялко Славов днес по време на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Основната тема на форума бе разглеждането и приемането на заявки за работни места по проекта, обезпечен със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Работодател на назначените по програмата ще бъде областният управител.
Критерият, по който ще се разпределят работните места, е според населението на съответната община. Квотата за областна администрация е 1/3, а останалите 2/3 от бройките работни места са за общините. Община Баните ще получи 8 работни места, 6 - за община Борино, 22- за община Девин, 15 – за община Доспат, 20 - за Златоград, 20 за Мадан, 12 - за Неделино, 16 - за Рудозем, 68 - за Смолян, и 13 - за Чепеларе.
Безработните ще бъдат назначени за четири месеца – от юли до октомври при осемчасов работен ден. Основните дейности, с които ще бъдат ангажирани временно наетите хора, са свързани с превантивни дейности срещу бедствията. По настояване на ръководството на областната управа, за Смолянска област са отпуснати най-много бройки. За сравнение в област Кърджали са отпуснати 190, а в Пазарджик и Пловдив по-малко от 100.
“Подходили сме абсолютно внимателно при разпределението. Съзнавам, че влизаме в период на местни избори и знаете, че изкушенията по отношение на заетостта са огромни. Аз не искам институцията областен управител, въобще правителството, държавните институции да бъдат атакувани и да участват в говоренето преди местните избори”, заяви областният управител Недялко Славов.