Регионален фолклорен събор като етап от „Копривщица 2015“ ще се проведе в Смолян

24 Юни 2015, 1178 прочита

Регионален преглед на народно творчество като етап от ХІ-я Национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2015” ще се проведе на 26 юни в град Смолян. В него ще вземат участие над 60 фолклорни певчески и танцови групи за обреден фолклор, както и индивидуални изпълнители-певци, инструменталисти от 10-те общини на област Смолян. Конкурсната програма включва над 100 изпълнения на базата на местния автентичен фолклор, като се използват знанията и уменията на локалните носители. По утвърдения регламент за участие експертна комисия ще извърши класиране на представителите от областта, които следва да представят местната фолклорна традиция на Националния събор на 7, 8 и 9 август 2015 г. в град Копривщица.
Самодейците ще получат грамота за участие в Регионален преглед.
Събитието се организира от Областна администрация – Смолян в партньорство с РЕКИЦ „Читалища” – Смолян и ще се проведе на откритата сцена пред Амфитеатър на пл. „България”, от 10.00 ч. до 18.00 часа.
Юбилейното издание на XI Национален събор е сред кандидатурите за вписване в листата на Световни шедьоври и e под личния патронаж на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Изтегли