Зам.-областният управител Зарко Маринов откри Регионалния етап за подбор в „Копривщица 2015“

26 Юни 2015, 1044 прочита

“Искам да пожелая успех на всички участници днес в Регионалния преглед, за да може наистина родопската песен да получи своето достойно представяне на националния фолклорен събор в Копривщица. На добър час!“ - с тези думи зам.-областният управител Зарко Маринов се обърна към участниците. Той откри събитието, което се провежда на откритата сцена пред Амфитеатъра на пл. „България”. Негови организатори са Областна администрация – Смолян в партньорство с РЕКИЦ “Читалища” – Смолян
60 фолклорни певчески и танцови групи за обреден фолклор, както и индивидуални изпълнители, певци, инструменталисти от 10-те общини на област Смолян участват в селекцията. Конкурсната програма включва над 100 изпълнения на базата на местния автентичен фолклор, като се използват знанията и уменията на локалните носители. Експертна комисия ще определи кои от тях ще се включат в 11-ия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. Тя ще съблюдава дали кандидатите отговарят на предварително обявените изисквания, свързани най-вече с автентичност на изпълненията.
За участието си самодейците ще получат грамоти.
11-ият събор в Копривщица ще се проведе от 7 до 9 август. Той се организира на всеки 5 години, в първата половина на август, като повече от 20 000 изпълнители от цяла България се събират, за да пеят, играят хора, свирят и изпълняват народни обичаи. Събитието е под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.