53 фолклорни групи ще ни представят на “Копривщица 2015”

30 Юни 2015, 1067 прочита

53 фолклорни певчески и танцови групи и формации, групи за обреден фолклор, индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти са допуснати за участие в Националния събор в Копривщица 2015. Те ще представят 93 изпълнения в четиричасова програма на базата на местния автентичен фолклор. Участниците бяха избрани от експертна комисия на регионален преглед, състоял се на 26 юни.
Най-възрастният участник е Недялка Паскалева на 84 години от НЧ „Отец Паисий -1909”, село Малево, общ. Чепеларе, а 6-годишната Михаела Пеевска от НЧ „Пробуда -1903”, село Стойките, общ. Смолян, е най-малката участничка.
Самодейците ще използват знанията и уменията на локалните носители и ще представят област Смолян на Националния събор, който ще се проведе на 7, 8 и 9 август 2015 г. в град Копривщица.
Юбилейното издание на XI Национален събор е сред кандидатурите за вписване в листата на Световни шедьоври и e под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
ХІ Национален събор на българското народно творчество се организира от Министерството на културата и община Копривщица с подкрепата на областния управител на Софийска област, Българска национална телевизия, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, както и други министерства, ведомства и организации.