Представители на ЦИК проведоха в Смолян разяснителна среща във връзка с предстоящите местни избори

13 Юли 2015, 1006 прочита

Централната избирателна комисия проведе първа работна среща в областна администрация, като част от разяснителна кампания, относно предстоящите общи избори за общински съветници и кметове. Представителите на ЦИК – Александър Андреев, Емануил Христов и Ерхан Чаушев дискутираха важни технически и организационни моменти около подготовката, организацията и провеждането на изборите със служители от областната и 10-те общински администрации, ангажирани с организационно-техническата им подготовка. Важен момент при упражняване правото на глас е спазването на изискването за уседналост. Необходимо е българските граждани да имат адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на Република България и поне единият от тях да е в населено място на територията на съответната община към дата 6 месеца преди датата на произвеждане на изборите.
Ако избирателите искат да гласуват по настоящ адрес, те трябва да подадат заявление за това не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Студентите и учениците няма да могат да гласуват със студентска и ученическа книжка, а само по постоянен адрес и по общия ред за всички избиратели.
На срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с избирателните списъци, с достъп на гражданите до интернет страниците на общините за подаване на електронни заявления и др. През тази година за пръв път по време на изборите ще има и преференциално гласуване за общински съветници.
На срещата с медиите и граждани, която преминава под мотото „По-близко до избирателите,” представителите на ЦИК презентираха промените в Изборния кодекс. Беше подчертана необходимостта от по-широка разяснителна кампания, целта на която е да сведе до минимум броя на невалидните бюлетини.
Презентацията „Избори за общински съветници и кметове” може да изтеглите от тук .