Заместник областният управител Андриян Петров се срещна с посланика на България в Индия

15 Юли 2015, 986 прочита

ФА „Родопа” ще направи турне тази есен в три индийски града

Заместник областният управител Андриян Петров се срещна с Петко Дойков - посланик на България в Индия, Шри Ланка и Малдивите, и с Джасбир Нисчал - секретар на Асоциацията за приятелство Индия – България. На срещата присъства и Даниела Керкелова от община Смолян.
Основните акценти на срещата бяха свързани с възможностите повече индийски туристи да посещават България и Смолянския регион. Съществен проблем обаче се явява визовият режим. Съществуват и много възможности за сътрудничество в сферата на науката и културата. Джасбир Нисчал покани ФА „Родопа” да направи турне тази есен в три индийски града. По време на разговора се обсъди и възможността, в Смолян да се организира спортен лагер на националния отбор на Индия по вдигане на тежести.
Заместник областният управител покани г-н Нисчал и посланика на Индия в България, Негово превъзходителство Раджеш Кумар Сачдева на откриването на учебната година в ГПЧЕ „Иван Вазов” – гр. Смолян, като по този начин ще се изгради сътрудничество между смолянски и индийски училища. Още по време на срещата, отправената покана беше приета.
Г-н Петров поднесе поздрави от името на областният управител Недялко Славов, с който гостите ще имат възможност да се видят на откриването на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен”.

Асоциацията за приятелство Индия – България съществува от дълги години и основната й цел е насърчаване и развиване на сътрудничеството между България и Индия. Джасбир Нисчал над 25 години работи с България като е помагал и продължава да помага на българските посланици в Индия. Бил е в България, но за първи път е в Смолян. Г-н Нисчал благодари за срещата и заяви, че България винаги е имала много специално място в политиката на Индия, като се стремят да подпомагат развиването на отношенията между двете страни, но не само на ниво правителство, а и като контакти между хората.
От 1992 г. Петко Дойков е служител в Министерството на външните работи и е изпълнявал функциите на директор на дирекции „Близък Изток и Африка”, „Политика и сигурност” и генерален директор на генерална дирекция „Двустранни отношения”. Работил е като трети секретар в посолството на България в Египет (1993-1997 г.) и като втори секретар в Мисията на България към НАТО в Брюксел (1999-2003 г.). От 2008 до 2012 г. е посланик в Тунис, а от 2010 г. е акредитиран и като посланик в Мавритания. На 10 юни 2014 г. става посланик в Индия, а от септември 2014 г. официално встъпва в длъжност и като посланик на Шри Ланка. От ноември 2014 г. е и първият български посланик, акредитиран за Малдивите. Награждаван е с най-високите отличия на дипломатическата служба, включително и от президента на Тунис.