Обсъдиха възможности за увеличаване на турските туристи в региона

31 Юли 2015, 1020 прочита

Областният управител Недялко Славов прие представители на туристическия бранш от Република Турция, които днес са на посещение в Смолян.
По време на разговорите, на които присъстваха Кемал Текканат, съветник по туризъм в Министерството на културата в Турция, Хасер Айдън, директор на най-голямото турско туристическо изложение EMITT, проф. д-р Ибрахим Биркан от университета Aтълъм и член на борда на турската асоциация на туристическите инвеститори, Неджиб Боз – съветник към турския съвет по туризъм, Осман Айък - председател на турската федерация на борда на хотелиерите и заместник областния управител Андриян Петров, областният управител представи възможностите за инвестиции в региона и Стратегията за развитието на област Смолян, в която основна роля има туризма.
На срещата бяха обсъдени проблемите с визите за турските граждани, обсъждани нееднократно, като с разрешаването на този проблем ще се даде възможност за много по-голямо присъствие и посещение на турски туристи и инвеститори в региона.
Турските представители споделиха своя опит по отношение на туризма, посочвайки за пример известния турски курорт Анталия, в който турското правителство е предприело целенасочена политика по намаляване на такси, данъци и др., което е довело до повишаване на интересите на инвеститорите към този район.
Освен в сферата на туризма, възможности за инвестиции и бизнес в Родопите има и в планинското земеделие, текстилната индустрия и разработването на геотермални находища.
Гостите отправиха покана към областния управител Недялко Славов да посети в най-скоро време Р Турция, като поеха ангажимента да представят Смолянския регион пред турските регионални индустриални камари.
Двете страни си пожелаха по-добро сътрудничество за развитие на добросъседските взаимоотношенията.