С водосвет и курбан, съгласно християнските и мюсюлмански традиции, стартираха ремонтните дейности по ЛОТ 27

21 Август 2015, 1176 прочита

С водосвет и курбан за безпроблемно изграждане стартираха дейностите по рехабилитацията на пътната отсечка Смилян-Рудозем – част от ЛОТ 27 на републиканската пътна мрежа. Събитието беше организирано от фирмата- изпълнител ДЗЗД „АПП ЛОТ 27“ (консорциум между строителните фирми „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД ). На него присъстваха областният управител Недялко Славов, заместник-областният Андриян Петров, изпълнителният директор на „Пътища Пловдив“ АД Маргарита Попиванова , представители на фирмата-изпълнител и работници.
„Не искаме да правим първи копки и помпозни церемонии, а да пристъпим към същинската работа, а и не искам хората да мислят, че всичко се прави предизборно“, заяви областният управител.
За региона пътят Смилян-Рудозем е от съществено значение, но хората бяха изгубили надежда, че ще го видят завършен. Първите дейности по отсечката са стартирали преди повече от четвърт век. Няколко пъти бяха правени първи копки, стартиране и замразяване на обекта. След 3 годишно прекъсване, в началото на 2015 година Агенция пътна инфраструктура (АПИ) извърши втора процедура по възлагане на ЛОТ 27.
Областния управител Недялко Славов проведе и работна среща със строителните фирми „Пътища Пловдив” АД, „Агромах” ЕООД, надзорната фирма „Трансконсулт БГ” ООД, директорите на ОД на МВР, КАТ, ОПУ, РИОСВ, „ВиК-Смолян” ЕООД и представители на областна и общинска администрация Смолян. Целта беше да се обсъдят въпросите във връзка със строителството и ремонтните дейности по участъците и необходимостта от съдействие, тъй като това е от взаимен интерес, а и срокове са твърде кратките.

„Строителството вече започна“, заяви изпълнителния директор на „Пътища Пловдив” АД Маргарита Попиванова . „Първо стартират дейностите по отсечката Смилян – Рудозем, тъй като това е най-тежкия участък от ЛОТ 27, като ще се извършват множество взривни дейности. Срокът за строителство на тази отсечка е до края на месец октомври. Ще се работи на 20 часови смени. От понеделник, 24 август 2015 година, започват ремонтните дейности на другите два участъка Пампорово – Смолян и Стойките – Смолян. Вече са направени измервания на пътните отсечки, които ще се ремонтират.Затваряне на участъците ще се извършва при полагане на пътната настилка, като ще бъде въведена временна схема на движение.Институциите поеха ангажимента да оказват пълно съдействие, за да може обектите да се въведат в експлоатация максимално бързо. От днес, 21 август, се ограничава движението в отсечката от „Еко Комплекс“ Смилян до кръстовището при разклона за с.Вълчан. Ограничението ще бъде в сила до 31 август 2015година, поради извършване на взривни и ремонтни дейности.“, добави Попиванова.
Областният управител всяка седмица ще провежда работни срещи за изясняване и решаване на възникнали въпроси по време на строителните дейности.