Областният управител Недялко Славов уважи фестивала на народното творчество „Родопа пее и танцува“ и празник на град Доспат и чешмарите.

22 Август 2015, 902 прочита

Областният управител беше официален гост на фестивала на народното творчество „Родопа пее“, който съвпада с празника на гр.Доспат и чешмарите.Той поздрави присъстващите: „Пожелавам ви да сте здрави и да съумеете да запазите традициите си, да се уповавате на българския дух и богатството на народното творчество.“
Над 500 изпълнители участват на националния фолклорен фестивал, като тази година за първи път той е с конкурсен характер и отличените участници ще бъдат наградени с медали. Проявата се журира от проф. Милчо Василев (ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив), Савка Сариева и Мария Кратункова.
Проливният дъжд не спря хората да се веселят заедно. Фестивалният ден стартира с надпяване и надиграване, индивидуални изпълнения на състави за автентичен фолклор от регион Смолян и други области на страната. Провежда се традиционна среща на чешмарите. За всички гости на събора тази вечер пее Савка Сариева и оркестър „Пампорово“. Концертът-спектакъл на големите родопски гласове започва тази вечер в 21 часа.Тридневният фестивал на гр.Доспат продължава и утре.