„Планетариумът е свързан с едни от най-големите ни постижения в българската наука…”

04 Септември 2015, 886 прочита

„Щастлив съм лично да Ви поздравя с честването на четиридесет годишнината на Планетариума в Смолян, една знаменателна годишнина, която предизвиква гордост у всички родопчани”, заяви областният управител Недялко Славов, който беше официален гост на 40-годишния юбилей на Планетариума в Смолян.
„През тези четири десетилетия станахме свидетели на съграждането и израстването на една от най-престижните институции в Смолян – Планетариумът, който зае своето сериозно присъствие в обществения живот на града, не само с научна и изследователска работа и постиженията си в областта на физиката и астрономията, но и като един от най-посещаваните и атрактивни туристически обекти. Планетариумът е свързан с едни от най-големите ни постижения в българската наука – факт, който не трябва да неглижираме, а напротив – да ни кара да сме горди, че именно тук може да се работи и да се развива сериозна научна дейност. Затова моите поздравления са към всички Вас – ръководството и колектива на Планетариума, както и към всички тези, които през годините са вложили труд и усилия в изграждането на неговия безспорно висок авторитет, за превръщането му в един от символите на нашия регион.”, с тези думи областният управител поздрави институцията по случай 40-годишния юбилей. Пожела на ръководството и служителите на Планетариум Смолян „дългогодишна ползотворна и успешна дейност в утвърждаване на престижа на българската наука, на нашия град и регион, много професионални удовлетворения и в личен план – здраве и благополучие”.
Директорът на Планетариумът в Смолян, Марияна Хаджигенчева припомни на гостите, че институцията отваря врати на 6 септември 1975 година, като за годината на откриването си е най-големият планетариум в България и четвърти по-големина в Европа. Планетариумът в Смолян в ролята си на образователна институция работи, както с ученици и деца от предучилищна възраст, така и със студенти и преподаватели по астрономия, физика и география. За тези 40 години са извършени над 7000 наблюдения, като са заснети 7 слънчеви и 15 лунни затъмнения. Някои от фотографиите са уникални за България.
От началото на съществуването си до днес е посетен от над 2 750 000 души, в това число български и чуждестранни студенти. Разполага с богата програма от над 70 сеанса, като за чуждестранните посетители има прожекции на английски, руски, френски, немски, гръцки и турски език.
От 1990 г. Планетариумът работи в сътрудничество със "Sunspot Index Data Center" в Брюксел. Всеки месец там се изпращат наблюденията на слънчевите петна. От 1 януари 1995 г. Планетариумът е член на Планетарната Общност със седалище Пасадена, Калифорния, САЩ - най-голямата неправителствена организация в света за космически изследвания, а от 2005 г. е сред 100-те национални туристически обекта, под номер 83.
Директор Хаджигенчева изказа признателност на колегите си, без които тези постижения нямаше да са факт. Тя благодари на областната администрация, община Смолян, и на всички, които оказват подкрепа на Планетариума.
Поздравителни адреси към колектива връчиха областният управител Недялко Славов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, председателят на Общинския съвет адвокат Филип Топов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, представители на научи и образователни институции и др. Теменужка Начева, която е първият астроном и директор в продължение на 32 години, също поздрави колегите си с празника.
За гостите и гражданите на Смолян по повод юбилея, Планетариумът представя най-новите си програми, експонирана е ретроспективна изложба. Всички прояви на 3 и 4 септември са безплатни.

Изтегли СНИМКИ