МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: „114 млн. лв са усвоени в област Смолян по ПРСР 2007-2013г.”

25 Септември 2015, 825 прочита

Министърът на земеделието и храните похвали общините в област Смолян: „114 млн. лв са усвоени в област Смолян по ПРСР 2007-2013г.”
Министър Десислава Танева посети общините Чепеларе, Баните и Златоград. Тя беше придружена от заместник-министърът Георги Костов, отговарящ за ресора на горите, зам.-директорът на изпълнителна агенция по горите Красимир Каменов и екип от експерти в сферата на земеделието и животновъдството. В областта ги посрещнаха заместник–областният управител Андриян Петров, директорът на ЮЦДП инж.Ботьо Арабаджиев, директорът на РДГ – Смолян инж.Венцислав Фурлански, кметовете и зам.-кметовете на трите общини.
Визитата на министър Танева започна с посещение на спортна площадка, реализирана по проект „Създаване на условия за активен отдих и спорт в община Чепеларе”, финансиран по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката на селските райони“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 год. Кметът на Чепеларе заяви, че общината има реализирани 9 проекта на стойност над 10.5 млн.лв.
В Чепеларе се проведе работна среща с представители на горовладелски кооперации, дърводобивни и дървопреработващи предприятия и животновъди от региона. Обсъдиха се много въпроси, свързани с управлението и функционирането на горските стопанства, както и проблемите в дърводобива. „Ще предложим горските сдружения и кооперации да бъдат допустим бенефициент по горските мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.”, заяви министърът по време на срещата. Заместник-министър Георги Костов благодари на горските стопанства в региона, че не са допуснали пожари, въпреки сушата през изминалото лято. Във връзка с бедствието от март тази година, което доведе до наличието на много паднала дървесина, Костов заяви, че ЮЦДП от 1 октомври намалява цената от 5 на 3лв без ДДС за кубик добита от местното население иглолистна дървесина. Той посъветва гражданите да се възползват от ниската цена и да си набавят по-големи количества, което едновременно ще бъде полезно както за прочистването на горите, така и ще спести от бюджета на домакинствата.
Министър Десислава Танева посети и община Баните , където присъства на официално откриване на спортна площадка в с.Оряховец, изградена по подхода Лидер на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Проектът е на стойност 190 хил. лв. След което се проведе работна среща с представители на горовладелски кооперации, дърводелски предприятия, мандраджии и животновъди от община Баните.
„Това, което се прави в Златоград е пример за цяла България. Пример за едно успешно ръководство на община. Тук приключиха всичките си проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 в срок”, заяви министър Десислава Танева на срещата с животновъди, земеделци и представители на бизнеса в община Златоград. Животновъдите от региона благодариха на министъра на земеделието и храните за изплатените им обезщетения за загиналите животни по време на зимното бедствие от март тази година.

Изтегли СНИМКИ>