Предотвратяване на нелегалния трафик и търговия с хора обсъждаха в Мрежата за трансгранично сътрудничество между Гърция-България-Турция в Одрин

04 Юни 2008, 2235 прочита

Обществена защита и развитие на сътрудничеството за предотвратяване на нелегалния трафик и търговия с хора обсъждаха в Мрежата за трансгранично сътрудничество между Гърция-България-Турция в Одрин в понеделник. Областният управител д-р Петър Фиданов, който е заместник-председател на организацията, направи от българска страна презентация на тема „Трафикът на хора – съвременното робство”.
По време на срещата бе потвърдена сериозността на проблема с нелегалния трафик и бяха цитирани тревожни факти за търговията с деца, жени, човешки органи и др. В тази посока участниците в дискусията предложиха и приеха няколко задачи: да се създадат специални връзки за информация между институциите и областните управления от трансграничния регион; финансова и обществена подкрепа, както и психологическа помощ на жертвите на трафик до момент, в който решат да се завърнат в родината си или да се установят в избрана от тях държава; общи действия на областните управления от трите държави в рамките на европейските програми.
Заедно с областния управител д-р Петър Фиданов на срещата бе и началникът на Регионална гранична служба- Смолян комисар Тодор Георгиев. Участваха още областният управител на Ксанти Георгиос Павлидис – председател на мрежата, валията на Одрин Мустафа Буюк – заместник-председател, областният управител на Хасково Райна Йовчева – секретар на организацията и представители на 11-те области,които членуват в мрежата.
Последната среща на Мрежата за трансгранично сътрудничество бе миналия месец в Кавала, когато се обсъждаха възможностите за сътрудничество в трансграничния регион в сферите на бизнеса и най-вече в отраслите на туризма, полезните изкопаеми, напитките и храните и услугите.
Невелина Караасенова
Ст.експерт «Връзки с обществеността»
04.06.2008 г.