Областният управител Недялко Славов: Направихме голяма крачка към старта на изграждането на ГКПП „Елидже”

09 Октомври 2015, 832 прочита

В гръцкия град Комотини се състоя работна среща за уточняване на окончателното техническо решение, свързано с изграждането на пътна инфраструктура при ГКПП „Елидже” по направление Рудозем-Ксанти.
Срещата беше открита от Георгиос Павлидис, префект на Източна Македония и Тракия, след което областният управител Недялко Славов и инж. Илиана Захариева - член на УС на агенция “Пътна инфраструктура” приветстваха участниците. Гръцката пътната агенция „ЕГНАТИЯ ОДОС” SA направи кратка ретроспекция за постигнатото по проекта от гръцка страна до момента и представи техническия проект за изграждане на пътната връзка от Димаре до българо – гръцката граница.
Проектантите на пътя представиха конкретни технически аспекти на възможността за свързване на двете пътни инфраструктури, след което протече оживена дискусия по представените варианти. Взе се решение до 14 октомври тази година проектантите на пътя от българска и гръцка страна да предоставят окончателен вариант за свързване на двата пътни участъка, който да бъде дискутиран и одобрен на следващата техническа работна среща, планувана за 15 октомври в сградата на Областна администрация Смолян.
Окончателният технически вариант и пресечна точка на българо-гръцката граница трябва да бъдат уточнени до края на месеца. Очаква се на 4 ноември т.г. да бъде насрочено заседание на съвместен мониторинг в комитета на Програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция – България 2014 – 2020 г“ , на който комитет областният управител Недялко Славов е член. Планира се на същото заседание да бъде даден старт на проекта, с което започват процедурите по строежа и изграждането на ГКПП „Елидже” и прилежащите пътни връзки по направление Рудозем-Ксанти.
В срещата участваха представители от двете страни. От българска страна – областният управител на област Смолян Недялко Славов, заместник-областният управител на област Смолян Андриян Петров, експерти от Областна администрация Смолян, инж. Илиана Захариева - член на УС на агенция “Пътна инфраструктура”, Христо Петров – началник отдел в агенция “Пътна инфраструктура”, Проектанти на пътя - „ПЪТПРОЕКТ – 2000” – ООД, комисар Мишо Рабишев - началник на Регионалната дирекция „Гранична полиция” – Смолян, официални лица към Гранична полиция - топографи и геодезисти, Георги Чилингиров председател на Дружеството за приятелство между България и Гърция.

От гръцка страна участие взеха префектът на Източна Македония и Тракия и негови представители, представители на пътната агенция „ЕГНАТИЯ ОДОС” SA, представители на Гранична полиция, официални лица към Гранична полиция - топографи и геодезисти.
На срещата присъстваха представителите на секретариата в Солун Кириакос Фотиаидис – координатор на програмата Европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2014-2020” и Галина Георгиева – ръководител проекти в програмата „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2014-2020”.

Изтегли СНИМКИ>