Областният управител д-р Петър Фиданов: спирането на финансирането на двата проекта е много неприятно за нас

19 Юни 2008, 2214 прочита

Спирането на финансирането на 10-те проекта по ФАР на стойност 88.4 млн. евро е много неприятно. Още повече, че два от тях - строителство на подходен път до ГКПП-Рудозем и рехабилитация на път II-86 Соколовци-Смолян-Средногорци, са в нашата област. При това те са от много важно значение за нас. Това каза областният управител д-р Петър Фиданов по повод информацията от вчера за спиране на финансирането на десетте проекта по ФАР с бенефициент Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" и управлявани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Не съм изненадан от случилото се, отчитайки сътресенията, които станаха през последните месеци във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура", добави областният управител. Според него има оптимистична нотка и тя е в разпореждането на националния ръководител Димитър Ивановски (той отговаря за финансовото управление на средствата от Европейския съюз) МРРБ да намери механизми за финансиране на проектите, така че да не спира реалното им изпълнение. Освен това след отстраняването на забележките в доклада е възможно финансирането да бъде възобновено, изрази очакванията си областният управител.
Досега за строителството на подходен път до ГКПП-Рудозем са усвоени 6.84 млн. евро, проектът е на стойност 7.7 млн евро. За пътя Соколовци-Смолян-Средногорци са предвидени 10.5 млн. евро.Невелина Караасенова
Ст.експерт «Връзки с обществеността»
19.06.2008 г.