Област Смолян отбелязва 138-годишнината от Освобождението на България

03 Март 2016, 821 прочита

Област Смолян отбелязва 138-годишнината от Освобождението на България с молебени, тържествени караули, празнични концерти и мероприятия, организирани от общини, културни институции и сдружения.
Областният управител Недялко Славов и заместник-областният управите Андриян Петров почетоха тържествата, организирани от община Смолян, по повод Трети март – Националния празник на България. След тържествен благодарствен молебен, който беше отслужен в храм “Св. Никола”, кв. Устово, всички присъстващи се отправиха с литийно шествие към пл. „Възраждане”.
„Трети март не е просто нашето освобождение. То е едно ново начало. Българският народ се изправя и с неуморен труд бързо наваксва изостаналостта си и заема своето място не само географски – на кръстопътя между Европа и Азия, но и сред европейските народи – с достойнство, с гордост, със своята богата история, култура и традиции. Следва бурен възход, защото всички българи, задружно и обединени, работят за националния прогрес и идеал. Това е един от примерите на Трети март – не само, че постигаме Освобождението, но и затова, че всеки дава принос за обществените каузи, загърбвайки различия и противоборство. От това имаме нужда и днес, припомняйки си, че сме един от най-древните европейски народи с история, пораждаща гордост, и това, че възход България е имала, когато е разчитала на своя трудолюбив и родолюбив народ.“, каза областният управител Недялко Славов.„Трети март не трябва да избледнява. Наш дълг е освен да почитаме паметта на героите, да консумираме свободата, за която умряха нашите предци, като съвкупност от права и много отговорности. Да правиме всяка година по нещо за укрепването ни като нация, като държава.“, добави той, като завърши словото си с думите: „Вечна памет на всички загинали за свободата и независимостта на нашата родина! Да живее България!“
Венци и цветя пред Паметника на борците за свобода и Паметника на генерал Пьотр Черевин на пл. “Възраждане”, кв. Устово, бяха поднесени от Областния управител на област Смолян, от заместник-министъра на енергетиката Николай Николов, от община Смолян, от Общински съвет, от депутата в Европейския парламент Владимир Уручев, от депутатите, представящи региона в 43-то НС – д-р Даниела Дариткова, Петър Кадиев и Дора Янкова, от политически партии, институции, сдружения, читалища, граждани.
Заместник-областният управител Тодор Бозуков поздрави от името на областния управител и от свое име гражданите на община Чепеларе по повод 138-годишнината от Освобождението на България.

Изтегли Снимки>