С научна конференция продължават проявите на НЧ „Кирил Маджаров-1866”

26 Април 2016, 641 прочита

Заместник-областният управител Андриян Петров откри научна конференция на тема „Родопски читалища – минало и предизвикателства”, посветена на 160-годишнината на читалищното дело в България и 150-годишнината на НЧ „Кирил Маджаров-1866”.
„Предизвикателствата пред читалищата в утрешния ден са много, но читалищните дейци в страната успяха да се преборят да бъде създаден закон, с който да бъдат не само запазени читалищата, но и надграждани. Аз съм убеден, че те имат своето бъдеще, те имат своето място в нашия обществен живот, защото продължават да бъдат културни средища с активна дейност. Всяко едно читалище има своята обаятелност и своята неповторима колоритност и самобитност, а в това е и тяхната красота, защото то е свързано с определения район, с определената чувствителност на хората, които живеят в него.”, след което Петров пожела успех на научната конференция, която е част от проявите, реализирани от НЧ „Кирил Маджаров-1866” по повод 150-годишнината, която отбелязва през месец май. „Повод за гордост за нас, като родопчани, е, че това читалище е първото в региона и то е дало началото на други подобни.”, допълни заместник-областният управител.
Валя Василева – експерт от община Смолян и Доц. Д-р Христо Гиневски – председател на НЧ „Кирил Маджаров-1866” също приветстваха гостите.„Трябва да се гордеем, тъй като ние се вписваме в Националния културен календар в читалищното дело. В страната има 10-15 читалища, които са 150-годишни и ние сме сред тях. НЧ „Кирил Маджаров” е първото в Родопите, други читалища преди нас няма.”, отбеляза доц.Гиневски, след което накратко запозна аудиторията с предисторията и първите стъпки на читалището.
В научната конференция участват още доц. Георги Митринов от Института за български език към БАН, д-р Силва Хачерян от Министерството на културата, представители от РИМ „Стою Шишков”-Смолян, Държавен архив-Смолян, Регионална библиотека „Никола Вранчев”-Смолян, читалища в област Смолян и други.

Изтегли СНИМКИ>