Недялко Славов: „Важни са хората, а жителите на Баните са будни, предприемчиви, горди и родолюбиви, хора, които пазят ревностно традициите си, почитат българското“

06 Май 2016, 605 прочита

Областният управител Недялко Славов беше официален гост на Празника на община Баните и минералната вода. „В днешния хубав майски ден, когато почитаме Св.Георги, честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия, християните празнуват Гергьовден, мюсюлманите Адралес, вашата китна община чества своя празник, празник, посветен на това богатство, на този благодат – минералната вода. Тя е дала името на общината, тя е основна възможност за поминък на местните жители.
Най-искрено ви поздравявам по този повод, поднасял своите най-сърдечни пожелания, своите и на Българското правителство към всички вас за здраве, благополучие, повече поводи за радости и удовлетворения!“, Славов приветства всички жители и гости на общината, след което поздрави представителите на местната власт. „Поздравявам кмета, общинския съвет, за това, че в тези трудни времена, в първите месеци от своя мандат внимателно и усърдно търсят полезните решения за местните хора, ориентират се и полагат основите на различни проекти с европейско финансиране, като чрез тях освен, че ще решат важни проблеми в инфраструктурата, за подобряване на качеството на живот, за нови инвестиции в образованието и спорта, но особено важно е, че търсят решения, които да създадат условия за заетост, траен поминък и ефективно оползотворяване на местните потенциали, каквито са минералната вода и чистата околна среда. Тези усилия заслужават сериозна държавна подкрепа и ние ще подкрепим всяко едно действие в тази посока. Не случайно споменавам европейските средства, те остават основна възможност за устойчиви инвестиции и политики за българските общини. И тук изказвам удовлетворението, че съвсем скоро след възстановяването на доверието на европейските ни партньори, новите европейски програми вече са договорени или са на финален етап от одобрение и съвсем скоро ще бъде възможно финансиране на нови проекти. Всичко това е важно за общината – и новите пътища, улици, обновени сгради. Но една община я правят хората.. Баните не е просто една територия от Малка Арда до Гълъбово или от Дрянка до Загражден. Важни са хората, а жителите на Баните са будни, предприемчиви, горди и родолюбиви, хора, които пазят ревностно традициите си, почитат българското. Баните са планинската упоритост и непокорния дух, които са изразени на лицата на местните хора. Баните са и онези хиляди хора, които са пръснати по цялата ни страна и по целия континент, но които не забравят корените си. Баните сте всички вие, които днес сте тук, за да отбележим подобаващо празника на общината. Но предизвикателствата са сериозни и ви моля, нека не се делим, нека да не се противопостяваме ненужно. Подкрепяйте и помагайте за реализацията на всяка една добра идея, за да постигнем по-доброто си бъдеще. Поддържайте местната власт, помагайте на училищата, читалищата, във тези времена, в които живеем, те са много важни, подкрепяйте младите, нека им създаваме условия да живеят тук.“
В заключение областният управител добави: „Нека бъдат благословени делата ви и щастливи вашите дни! Радвайте са на малките неща, изпитвайте удовлетворение от градивните си действия, нека има в домовете ви мир, спокойствие и разбирателство. Желая ви здраве, дълголетие и щастлив живот за вас и вашите близки.“, след което честити празника на всички и им пожела весело изкарване.
Ежегодно на 5 и 6 май се провежда Празникът на община Баните и минералната вода. Програмата всяка година е наситена с поредица от мероприятия – спектакли, концерти, народно творчество. Сред участниците тази година са Ансамбъл „Българе“, танцова формация „Етно ритъм“, оркестър „Експрес бенд“, Васко Мандаджиев, Албена Васкова и Веселин Кузмов, и други изпълнители от региона и страната.
Празникът на община Баните и минералната вода днес уважиха областният управител Недялко Славов, депутатът от АБВ Петър Кадиев, заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев, кметът на община Мадан Фахри Молайсенов, кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, кметът на община Неделино Боян Кехайов, кметът на община Лъки инж.Валентин Симеонов, както и представители на много от държавните институции.